Goedkoop op vakantie met kinderen

Royal Albert Market, Banjul

Voor €22 naar Roemenië, voor € 139 naar New York, voor € 251 naar Nicaragua én Costa Rica en voor € 409 naar Zuid-Afrika. Het kan allemaal. Goedkoop op vakantie met kinderen is zelfs meerdere keren per jaar mogelijk. Afgelopen week stonden we in de Volkskrant. In het artikel vertelde ik dat je geen heel hoog inkomen hoeft te hebben om meerdere keren per jaar op vakantie te gaan met je kind.

Veel reizen is een kwestie van prioriteiten stellen en goed budgetteren. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant, waarin ook Nibud een toelichting gaf op het feit dat mensen van nature slecht zijn in budgetteren, kreeg ik veel vragen hoe ik dat budgetteren dan precies deed en hoe ik het voor elkaar krijg om gemiddeld 8 keer per jaar op reis te gaan. In dit blog licht ik toe hoe je meerdere keren per jaar op vakantie kunt gaan met kinderen. Want reizen hoeft niet duur te zijn!

Inkomen

Laten we even voorop stellen dat reizen onze lust en ons leven is. En als je iets écht heel graag wilt, dan maak je daar tijd en geld voor vrij. Mijn inkomen is niet super hoog, maar ook niet heel laag. Ik werk tegenwoordig 36 uur per week in loondienst (hiervoor was ik fulltime zelfstandig ondernemer) en daarnaast werk ik in de avonduren, als Nikki in bed ligt, aan freelance klussen als tekstschrijver en copywriter. Laten we zeggen dat mijn inkomen uit loondienst iets boven modaal ligt en daarnaast heb ik, afhankelijk van de hoeveelheid opdrachten, nog wat inkomen als ZZP’er. Daarentegen woon ik alleen met mijn dochter, ontvang ik geen alimentatie en betaal ik de rekeningen dus ook in mijn eentje.

Besparen door prioriteiten te stellen

Reizen vind ik dus super belangrijk en in ons gezin is reizen ook een wezenlijk onderdeel van de opvoeding. Mijn droom is om met mijn dochter de hele wereld over te reizen. En als je heel graag iets wilt bereiken in je leven, dan zul je daar iets voor moeten doen. Ik kies er dus bewust voor om meer inkomen te genereren door naast mijn baan in de avonduren teksten te schrijven in opdracht. Vind ik ook nog leuk, dat scheelt. Daarnaast ontvang ik steeds meer opdrachten waardoor ik inmiddels wat minder uren in loondienst kan gaan werken en daardoor kan ik weer meer thuis zijn voor Nikki.

Naast het genereren van meer inkomen probeer ik zoveel mogelijk te besparen op mijn vaste lasten. Elk jaar in december pluis ik uit of ik kan overstappen van energieleverancier, verzekeraar, internet/tv/telefonie-aanbieder etc. en of ik ergens een overstapbonus kan krijgen. Zo betaal ik nooit teveel voor mijn vaste lasten. Dan heb je nog 2 zaken die ik de ‘semi vaste lasten’ noem: de boodschappen en tanken. Verplichte uitgaven die je moet maken en die maandelijks wel redelijk hetzelfde zijn. Ik speur naar aanbiedingen bij de supermarkten en drogisterijen, vergelijk de prijzen van de producten die we vaak gebruiken en geef daarmee gemiddeld € 35,- per week uit aan boodschappen. Oh ja, en we eten elke dag verse producten want dat is nog iets dat ik belangrijk vind. Oh ja 2: samen eten met familie en vrienden doen we ook vaker en dan delen we de kosten. Is bovendien erg gezellig. Vooropgesteld dat je een leuke familie en leuke vrienden hebt. Tanken doe ik in België (goedkoop) want dat is hier dichtbij. En zo hou ik zoveel mogelijk vrij besteedbaar budget over.

Prioriteiten stellen in je vrij besteedbaar budget

Met dat vrij besteedbaar budget dat overblijft kun je alles doen wat je wilt. Veel winkelen en teveel kleren kopen die je toch niet aan trekt, een grotere auto kopen, een aanbouw aan je huis zetten, een nieuwe tv halen, dagje Efteling zonder korting, voor €43,60 met de trein naar Amsterdam of €2000 voor 2 weken op de camping in Frankrijk. Of je doet dat allemaal niet en je maakt andere keuzes. Dan kun je wat vaker op vakantie.

Varen door Sri Lanka
Boottochtje maken in Sri Lanka

Goedkoop op vakantie

Eerder gaf ik je al 23 tips om goedkoop op vakantie te gaan. Je moet goed speurwerk verrichten maar het is absoluut mogelijk om 8x per jaar op vakantie te gaan. Hoe dan?! Check:

 1. Krokusvakantie (carnaval). 6 dagen naar Egypte. €212 (pakketreis);
 2. Meivakantie, 2 weken naar Nicaragua & Costa Rica, €251 (vliegticket) en €198 (verblijf). Dit was een zogenaamde error fare.
 3. Hemelvaart, lang weekend Athene, €47 (vliegticket retour) en €33 (verblijf);
 4. Pinksteren, lang weekend Berlijn, €17 (vliegticket retour) en €37 (verblijf);
 5. Zomervakantie, 2 weken naar Zuid-Oost Azië, €397 (open jaw-vliegticket) en €118 (verblijf).
 6. Herfstvakantie, 5 dagen naar Roemenië, €22 (vliegticket retour) en €63 (verblijf);
 7. Weekendje weg in november. Bijvoorbeeld naar Ierland. €44 (vliegticket retour) en €58 (verblijf);
 8. Kerstvakantie in Sri Lanka, €649 (pakketreis all inclusive).

Totaal: € 2.146 voor 8 x op vakantie per jaar (reis en verblijf).

*Voor Nikki waren de kosten maar € 1.526 want zij kreeg kinderkorting op de pakketreizen en haar verblijfskosten zitten er bij mij al in, want dat zijn de kosten voor een tweepersoonskamer.

Voor ons beiden komt in bovenstaand voorbeeld 8 x per jaar op vakantie dus uit op €3.672 per jaar. En dat kan natuurlijk nog veel goedkoper als je binnen Europa blijft.

Hoe dan?!

Veel mensen denken nog steeds dat vliegen erg duur is. Dat klopt, als je persé op Tweede Kerstdag naar Sri Lanka wilt vliegen. Dat klopt niet, als je op elke willekeurige datum naar elk willekeurig land wilt vliegen. Nu heb je meestal niet de luxe om willekeurige data te kiezen. Ook ik ben gebonden aan de schoolvakanties. Maar ik ga niet van tevoren al vastleggen dat ik persé de 1e twee weken van augustus weg wil. Zo heb ik toch voor de zomervakantie een tijdsbestek van 6 weken waarbinnen we weg kunnen en kan ik dus in het begin van het jaar beginnen met speuren naar goedkope vliegtickets in juli én augustus. Gelukkig heb ik die flexibele mogelijkheid op mijn werk.

Varen door de Mekongdelta in Viëtnam
Varen door de Mekongdelta in Viëtnam

Goedkope vliegtickets vinden: 4 opties

Ik laat me dus niet leiden door vaste data waarop ik wil vliegen en zeker niet door de bestemming. Ik kijk wat er in een ruime periode (dus bijvoorbeeld de zomervakantie) beschikbaar is aan vluchten en die sorteer ik van goedkoop naar duur. Vervolgens kijk ik of er een bestemming tussen staat die ons aanspreekt. Dan gaan Nikki en ik ons samen verdiepen in dat land en als we het tof vinden vliegen we erheen. Hoe je dat doet? Heel simpel.

Optie 1

Zowel Skyscanner.nl als Kiwi.com als Google Flights als Momondo.nl als Kayak.nl bieden de mogelijkheid om heel ruim te zoeken naar vliegtickets. Je voert in dat je vanuit diverse vliegvelden in Nederland of België of Duitsland retour naar ‘Overal’ wilt en dan voer je een flexibele reisperiode in. Kiwi.com is de beste zoekmachine voor deze optie want daar kun je de meeste vliegvelden voor vertrek invoeren. Ik woon in Weert en er zijn 10 vliegvelden op ca. 1,5 uur rijden (of minder) van mijn huis af. Ik voer dan op Kiwi.com in dat ik vanaf Amsterdam-Rotterdam-Eindhoven-Maastricht-Luik-Brussel-Charleroi-Weeze-Düsseldorf-Keulen wil vliegen naar ‘Overal’ binnen een ruime vertrekperiode (kun je zelf instellen). Binnen enkele seconden verschijnen er zeer goedkope vliegtickets in je scherm. Je kunt ook nog de optie ‘meerdere bestemmingen’ aanvinken. De zoekmachine zoekt dan naar de zogenaamde open jaw-tickets. Dan vlieg je bijvoorbeeld van A via B naar C en vanuit D via E naar F. Dat kan dan ook met verschillende vliegmaatschappijen zijn. Kiwi Nomad is een prima zoekmachine om deze Multi City opties uit te pluizen. Zo vlogen we bijvoorbeeld vanuit Brussel via Abu Dhabi naar Bangkok en terug vanuit Ho Chi Minh City naar Brussel. Scheelt vaak ook nog meer geld ten opzichte van een retourtje. En binnen deze Multi City optie kun je ook nog goedkope binnenlandse vluchten meenemen zodat je niet met een huurauto een heel eind het land door hoeft te crossen. Ook dat scheelt geld. En tijd.

Optie 2

Als je geen zin hebt om zoveel te zoeken en vergelijken dan zijn er gelukkig nog de vergelijkingswebsites die dit voor je doen. Als je ze volgt op Facebook zie je steeds de beste prijzen voor vliegtickets en vakanties voorbij komen in je nieuwsoverzicht. Kwestie van kijken of het past binnen de periode waarin jij kunt en boeken maar. Enkele voorbeelden:

Optie 3

Soms zijn pakketreizen goedkoper dan losse vliegtickets met een zelf geboekt verblijf. Ik ben er niet zo fan van omdat je bij een pakketreis (tenzij het een georganiseerde rondreis betreft) gebonden bent aan 1 plek. Indien je een wat kleiner land bezoekt zoals Gambia kan het echter een uitstekende optie zijn die je veel geld kan besparen. Ook in het geval van Cuba was een pakketreis voordeliger dan een los vliegticket met hotel. Zowel Tui, Corendon, Vakantiediscounter, Sunweb, Stip Reizen, Kras, Neckermann en D-reizen hebben vaak goede aanbiedingen voor pakketreizen. Ook hier geldt, laat je niet leiden door de bestemming maar kijk naar de aanbiedingen. Het scheelt ook om dat al vroeg in het jaar te doen. En nog een tip: kijk eens naar Duitse aanbieders van pakketreizen. Voor sommige bestemmingen scheelt dit echt bakken met geld. Zo gingen wij in de carnavalsvakantie voor €212 een week naar Egypte (vlucht retour vanaf Keulen, transfers ter plaatse én verblijf in een prima hotel) via ‘ab-in-den-urlaub‘. En Nikki kreeg ook nog kinderkorting.

Optie 4

Dit is een hele leuke voor de wat gevorderde reiziger: Error fares. Ook vliegmaatschappijen maken wel eens fouten. Ze voeren dan de foute prijs in voor een vlucht (veel te goedkoop). De fout wordt meestal snel ontdekt en dan wordt de prijs dus hersteld. Daarom moet je direct handelen als je een error fare ziet. Soms zijn deze na een half uur alweer verdwenen. Als je een ticket boekt voor deze ‘foute prijs’ heeft de vliegmaatschappij wel de kans om de fout te herstellen. Als je een error fare hebt geboekt is het dus raadzaam om niet direct hotels en aansluitende vluchten te gaan boeken. Komt de vliegmaatschappij er echter niet op terug dan heb je je vliegticket dus voor een belachelijk lage prijs. En zo kun je dus voor iets meer dan €200 naar Nieuw-Zeeland vliegen of zoals wij voor €251 vanaf Amsterdam via Chicago naar Managua en terug vanaf San José via Houston naar Brussel. Er zijn websites die naar error fares zoeken en die je een mail of pushmelding sturen als er een error fare beschikbaar is. Kijk hiervoor op:

En zo gaat er een hele wereld van goedkope vliegtickets voor je open.

Waar gaat jouw volgende reis heen? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel. Ik ben benieuwd!

32 Reacties

 1. Hoi,
  Super leuk om te lezen je blog. Ik wil heel graag naar Hawaii om daar te wandelen en te surfen en ook wel om lekker te relaxen. Ben je er ooit geweest? Eventueel nog tips?
  Gr. Patricia

  1. Dankjewel Patricia! Wauw, Hawaii lijkt me echt onwijs gaaf en staat ook zeer hoog op mijn lijstje. Ik ben er dus nog niet geweest. Wat ik je sowieso adviseer is om een prijs-alert aan te maken, zowel bij de aanbieders van pakketreizen als bij Weflycheap / Google Flights / Kiwi / Skyscanner. Je voert dan even de bestemming Hawaii in en zodra er een vlucht gaat voor een fijn prijsje krijg je een alert. Bij dit soort bestemmingen zou ik de Multi City optie aanvinken. Je kunt er dan ook voor kiezen om bijv. een goedkope vlucht te zoeken naar de Amerikaanse Westkust, en een paar dagen later verder te vliegen naar Hawaii (Kiwi Nomad is hiervoor een goed instrument). Kan in dit geval veel geld schelen. Succes en laat me weten of het je lukt 🙂

 2. Beste Kelly,

  Je manier om geld te besparen en om goedkoop op vakantie te gaan is lovenswaardig, op één puntje na. Goed dat je met je dochter bij mensen thuis slaapt en eenvoudige maaltijden met water weet te waarderen. Dat verrijkt haar en jouw leven inderdaad en vormt een goede basis voor haar toekomst.
  Echter, ik maak me, terwijl ik zelf geen kinderen heb, me ook zorgen om de toekomst van haar en alle andere kinderen. Noem me een zwartkijker of doemdenker, maar hoe we met z’n allen omgaan met de aardkloot stemt niet hoopvol. Het veelvuldige en lukraak vliegen naar vakantiebestemmingen tegen bodemprijzen is daarin één van de grote boosdoeners. Ik ben er voorstander van dat niet alleen de economische maar ook de maatschappelijke waarde doorberekend zou worden. Ongezond en vervuilend eten en leven moet een hogere prijs krijgen t.o.v. gezond en duurzaam eten en leven. Vliegen zou daarom vele malen duurder moeten worden en treinreizen juist veel goedkoper. Acht keer per jaar per vliegtuig de wereld afreizen verrijkt het leven van je dochter en jou op dit moment, maar wat betekent het op langere termijn.
  Overigens gun ik jou je vakantie van harte, en vind het prijzenswaardig hoe je je leven verder vorm geeft.

  Groet, Roel

  1. Hoi Roel,

   Bedankt voor je berichtje! En je hebt natuurlijk gelijk voor wat betreft het feit dat vliegen milieuvervuilend is. Tegenwoordig kun je wel bij elke maatschappij een stukje CO2-compensatie betalen (bij Ryan Air zelfs al vanaf 1 euro…) maar ik vraag me af in hoeverre dat doel treft. Ik ben het met je eens dat duurzamer eten en leven goedkoper mag zijn t.o.v. vervuilend eten en leven. Zodra treinen goedkoper of vergelijkbaar wordt met vliegen binnen Europa kies ik ook voor de trein. Voor de echt verre afstanden blijven we voorlopig gebonden aan het vliegtuig.

   Groetjes, Kelly

 3. En ik dacht dat ik goedkope vakanties kon vinden! Wow, jij bent er echt nóg beter in. 😉 Handige tips geef je.. zelf nog nooit een pakketreis in de Kerstvakantie gevonden voor zo’n leuk bedrag (en zonnige bestemming). Retour naar overal zoeken heb ik ook nog niet gedaan, denk dat daar nog wel winst te behalen valt voor ons.. ga ik onthouden!

  1. Hoi Yvonne,

   Haha, dank je! Het heeft mij ook jaren gekost alvorens ik op dit ’travelhack-niveau’ zat 😉 Maar het is wel fijn om dit soort handigheidjes te kennen. Momenteel verdiep ik me ook nog in de wereld van airmiles-hacks maar dat is nog nieuw voor me, dus ik zit nog in de oefen-fase 🙂 Die Kerst-pakketreis naar Sri Lanka was toen een ultra lastminute aanbieding van Corendon, maar die zie ik toch wel vaker voorbij komen bij zowel Corendon als bij Stipreizen. Niet precies met Kerst maar wel met vertrek in de dagen daarna. Zeker het zoeken naar ‘Overal’ levert veel winst op, net als de Multi City optie.

   Groetjes, Kelly

 4. Hallo,
  Wat je doet is super.
  Ik zou best willen leren budgetteren. Zou je jouw Excel sheet willen delen met mij? Vooral die formules zijn belangrijk, om te zien hoeveel je nog overhoudt. Ik zou het op prijs stellen.
  Alvast bedankt!

   1. Hallo Kelly,

    Graag zou ik ook het excel bestand willen ontvangen, reuze handig!

    Alvast bedankt! (Als je het in Google Documents aanmaakt kun je een template delen, is wellicht handiger, mocht je veel verzoekjes krijgen)

     1. Hey Kelly, ik probeer ook om geld te sparen..alleen lukt me dat niet altijd zo goed. Zou je mij mss ook het exelbestand willen doorsturen aub? Groetjes Heidi

 5. Mooi artikel. Wij willen volgend jaar voor de tweede keer naar Nieuw-Zeeland. Rond de kerstperiode. Om deze keer alles zelf uit te stippelen kun je niet vroeg genoeg beginnen. De tickets boeken kan volgend jaar pas maar je kan wel al een inschatting maken. Heb je nog tips waar wij een camper kunnen boeken?

  1. Dank je Bas! Nieuw-Zeeland, wat gaaf! Ik ben helaas nog nooit verder gekomen dan Australië maar als er 1 land is waar ik dolgraag naar toe wil dan is het Nieuw-Zeeland. Slim om vroeg te beginnen met plannen. Tip: maak in januari alvast alerts aan voor goedkope tickets naar Nieuw-Zeeland. Met de camper kan ik je helaas niet helpen, dat heb ik zelf nog nooit gedaan.

 6. Hi Kelly,

  Mijn vriend en ik zijn net een aantal maanden bezig om eens wat meer grip te krijgen op onze uitgaven en daarmee onze toekomstplannen (met onze tweeling van 1 jaar oud). Super inspirerend , hoe jij het allemaal aanpakt! We zijn nu aangekomen bij het budgetteren en zou ook heel graag je Excel hiervoor ontvangen? Zou je het mij ook kunnen opsturen?

  Groetjes
  Elise

 7. Ha Kelly! Ik had je artikel in de Volkskrant gelezen en wilde je dat nog laten weten. Ik had wat zure reacties op twitter gezien, maar daar moet je je niks van aantrekken. Die hebben vast niet gezien hoe ontzettend goedkoop je alles boekt, maken niet zoveel uren als jij en bezuinigen zelf vast niet op zoveel andere dingen wat wij wel doen.
  Ik herken veel in je stuk. Ook voor mij is reizen echt het allerbelangrijkste. Ik leef al 7 jaar met de kinderen tussen Kringloopmeubels en koop vrijwel nooit wat voor mezelf of voor in huis, maar mooie trips maken we wel!

  1. Hoi Denise! Leuk dat je het hebt gelezen! Ja, die zure reacties heb je helaas altijd op social media. En meestal uit onwetendheid of omdat ze de tekst niet goed hebben gelezen en direct reageren. Nu vond ik in het eerste artikel in de Volkskrant het stukje ‘hoe doe je dat dan’ ook wel redelijk onderbelicht achteraf, maar dat is naderhand in het nieuwe artikel wel uitgelegd. En net wat je zegt, als je dan uitlegt hoe je het doet, dan krijg je de reactie ‘Ja maar, zoveel werk, dáár heb ik geen zin in!’ Dus laat ons maar lekker goedkoop en veel reizen en bezuinigen op de rest, dan zijn wij in elk geval gelukkig 🙂

 8. Hi Kelly,
  Superleuk en inspirerend stuk! Heerlijke tips voor een mede-traveljunkie!
  Ik ben benieuwd hoe je alle informatie bijhoudt. Kijk je elke keer opnieuw op de sites van alle aanbieders die je noemt (van de pakketreizen) of volg je ze bv via Facebook?
  En is er een vast patroon in moment van boeken voor schoolvakantie A/B/C?
  Dank je wel alvast!

  1. Dankjewel Sabine! Leuk om te horen 🙂

   Ik kijk inderdaad elke keer opnieuw op alle websites ja. Ik volg ze ook via Facebook, en dan zie je wel eens een aanbieding voorbij komen. Maar het meeste doe ik toch wel door gewoon op de websites te zoeken. Ook heb ik alerts ingesteld voor de error fares en voor reizen in bepaalde periodes. Dan krijg je automatisch een mailtje wanneer er een goede aanbieding beschikbaar is.

   Verder heb ik geen vast patroon in het moment van boeken van de schoolvakantie. De ene keer boek ik een half jaar van tevoren, dan weer 3 maanden van tevoren en dan weer een week van tevoren of zelfs een dag. Het is net op welk moment er een aanbieding beschikbaar is en die momenten kunnen heel uiteenlopend zijn. Kwestie van goed zoeken en bijhouden 🙂

 9. Hoi Kelly,

  Je bent een enorme bron van inspiratie voor mij. Ik ben vorig begonnen met op vakantie gaan samen met mijn zoontje, die toen 4 was. Ik ben een single mom en we hebben nu al 2 vakanties samen gedaan. Vorig jaar Barcelona en we komen nu net terug van Madeira. Ik zou ook best vaker een lang weekend oid weg willen, dus ik hoop met jouw tips hier iets van te kunnen maken. Ik blijf je in ieder geval volgen. Volgende zomer zouden wij graag naar Kaapverdië willen. Ben benieuwd hoe jullie het daar in oktober ervaren, in ieder geval veel succes met de loop voor het goede doel.
  Veel groetjes en liefs, Anne-Marieke & Victor

  1. Hoi Anne-Marieke, dankjewel, wat een mooi bericht en wat fijn om dit te horen! Super dat je met je zoontje bent gaan reizen! Ik hoop dat je uit de voeten kunt met mijn tips en dat je wat extra tripjes in kunt gaan plannen 🙂 Voor vragen mag je me ook altijd mailen. Ik zal je na oktober wel even een update geven over Kaapverdië 🙂 we zijn zelf ook érg benieuwd! Leuk dat je ons volgt en dankjewel! Liefs, Kelly & Nikki

 10. Hi Kelly!

  Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant bij jouw website terecht komen. Erg inspirerent en een enorme motivatie. Ook hier speelt momenteel het stukje budgetteren een grote rol met een kleine van net 1 jaar. Hier vooral veel tanken en huishoudproducten uit Duitsland. Scheelt ook aanzienlijk!! Zou ik misschien ook jou excel sheet als voorbeeld mogen gebruiken om er beter inzicht in te kunnen krijgen?

  Vriendelijke groet,

  Concetta

 11. Hoi Kelly,
  Wat inspirerend om te lezen hoe jij dit doet. Geweldig om je kind de wereld te laten zien! Mooi ook hoe je er veel voor opzij weet te zetten. Petje af! Ik vroeg me een ding af, je legt wel uit hoe je goedkoop kunt vliegen, maar hoe krijg je het voor elkaar het verblijf zo goedkoop te houden? Dat lukt mij nooit, zelfs niet in een Airbnb met een grotere groep. Ik ben heel benieuwd!
  Groetjes, Vivienne

  1. Dank je Vivienne, wat leuk om te horen! Over het goedkoop verblijven heb ik nog een blog in de planning staan, die zal ik binnenkort eens plaatsen 😉

   Airbnb is best duur geworden vind ik. Wimdu is vaak een betere optie, als je een volledige woning zoekt. Voor hotels vergelijk ik meestal via Trivago wat het goedkoopst is. En vervolgens kijk ik weer via Tripadvisor naar de reviews. Dan check ik op de website van het goedkoopste/beste hotel zelf of het goedkoper is om direct bij hen te boeken of via een vergelijkingswebsite. Het blijft een kwestie van goed vergelijken en het is ook net wat je zoekt. Wil je midden in de stad zitten? Wat voor niveau van luxe en verzorging zoek je? Daar betaal je natuurlijk extra voor, dus het is net wat je zoekvraag is.

   Maar in de Westerse wereld blijft verblijf nog steeds redelijk prijzig ten opzichte van Azië of Afrika. Dat zijn echt enorme verschillen. Hoewel Oost-Europa dan wel weer relatief goedkoop is. Ik ben wel geniusmember bij Booking.com, soms loopt de korting daardoor best hoog op. Dit zijn even wat kleine tips, ik zal binnenkort een wat uitgebreider artikel hierover plaatsen 🙂

   Groetjes, Kelly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.