Ga je binnenkort naar Berlijn? 11 tips!

Berlijn is een stad met een turbulente geschiedenis. Een geschiedenis die haar sporen diep heeft nagelaten. De Tweede Wereldoorlog is nog altijd een lelijk litteken waarvan men niet goed lijkt te weten hoe men dit een plaats moet geven. Ook de naoorlogse Sovjet-periode drukt nog altijd een stempel op de stad. Na de oorlog werd Berlijn opgedeeld in vier delen, waarbij de Fransen, de Amerikanen en de Britten het westelijk deel kregen toebedeeld en in Oost-Berlijn de DDR werd opgericht onder Sovjet-bewind. In 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd, die het symbool werd van de Koude Oorlog. In 1989 viel de Muur en kwam er één Berlijn.

Het verleden geeft de stad een sombere, grauwe tint. Berlijn is niet bijzonder mooi, Berlijn is rauw. In de voormalige DDR zien we veel onpersoonlijke gebouwen, niet veel meer dan enorme betonblokken. Dat contrasteert dan weer met de pracht en praal van de Reichstag en de Brandenburger Tor.

Ik zet hieronder enkele tips voor je op een rijtje, mocht je van plan zijn om Berlijn te bezoeken.

 1. De Berlijnse Muur  
  In de buurt van Ostbahnhof, langs de rivier de Spree staat nog 1,3 kilometer van de Muur overeind. Maak een wandeling langs dit deel van de muur, waar kunstenaars van over de hele wereld satirische schilderingen hebben gemaakt op de muur. Ook het Mauerpark en het Berliner Mauer Gedenkstätte zijn een bezoek waard. Hier zie je nog een stuk van het niemandsland dat tussen de DDR en West-Duitsland lag.

  East Side Gallery
  East Side Gallery
 2. De Reichstag 
  De Reichstag is het parlementsgebouw van Duitsland. Dit imposante gebouw werd in 1894 gebouwd en beschikt over een enorme glazen koepel bovenop het gebouw van waaruit je een mooi uit hebt. Het is wel aan te bevelen om vooraf online te reserveren. Iedereen die de Reichstag binnen wil komen wordt namelijk gescreend en dat zorgt voor lange wachtrijen. De Reichstag neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Duitsland. In 1933 werd het gebouw getroffen door de Reichstagbrand waarbij de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe als dader werd geëxecuteerd, en Hitler de macht kon overnemen.
 1. Brandenburger Tor 
  De prachtige oude stadspoort die in 1788 werd gebouwd is het symbool van de stad.

  Festival of Lights, Brandenburger Tor
  Festival of Lights, Brandenburger Tor

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Het Museum Insel en de Berliner Dom 
  Op dit eiland in de rivier de Spree liggen vijf in architectonisch opzicht indrukwekkende musea, met daaraan vast de bijzonder mooie Dom van Berlijn. Dit is de grootste kerk van Duitsland.
 1. Biergarten, Curryworst en strandbars                                                                                      
  Als je in Berlijn bent mogen bier en curryworst niet ontbreken. In verschillende tuinen (Biergarten) kun je aan houten tafeltjes allerhande soorten bier drinken. Ook de curryworst is een verplicht nummer. Er is zelfs een museum aan gewijd! Naast deze über-Duitse culinaire hoogstandjes vind je in Berlijn ook veel strandbars. Een vreemde gewaarwording om zand en strandstoeltjes aan te treffen tussen de betonnen bunkers, maar dat maakt het niet minder leuk.
 1. De Gendarmenmarkt                                                                                                                    
  Het mooiste plein van Berlijn ligt in de wijk Mitte. Volgens sommigen is dit zelfs het mooiste plein van Europa. Rondom dit grote plein liggen twee bijna identieke kerken -de Duitse dom en de Franse dom- alsmede het mooie Konzerthaus.
 1. Checkpoint Charlie  
  Checkpoint Charlie was de controlepost waar buitenlanders Oost-Berlijn binnen konden komen. De controlepost dankt zijn naam aan de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO. Na Checkpoint Alpha en Checkpoint Bravo was Checkpoint Charlie de derde controlepost die gepasseerd diende te worden. De post werd een symbool voor de vrijheid. Tegenwoordig is het een redelijk uitgemolken toeristenattractie, maar je moet het even gezien hebben. Er bevindt zich ook een museum naast de controlepost.

  Checkpoint Charlie
  Checkpoint Charlie
 1. Topographie des Terrors                                                                                                               
  In het documentatiecentrum Topographie des Terrors is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de misdaden van de Nazi’s. Vroeger stond hier het hoofdkantoor van de Gestapo en de SS.
 1. Holocaust monument                                                                                                                   
  Een verwarrend monument van bijna 3000 betonnen blokken die de vermoorde Joden symboliseren.
 1. Berliner Unterwelten                                                                                                                     
  In Berliner Unterwelten kun je naar de onderwereld van de stad. Hier loop je door bunkers, begraafplaatsen en geheime schuilkelders.
 1. Een Trabantentocht door Berlijn                                                                                                
  De Trabant was een auto die in de DDR werd gebouwd en staat dan ook symbool voor deze periode. Je kunt een Trabant huren en door Berlijn rijden, er zijn verschillende routes mogelijk.

  Museum Insel
  Museum Insel

Heb je meer tijd te besteden in Berlijn? Buiten het centrum zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden die bij een langer bezoek aan Berlijn de moeite waard zijn:

Concentratiekamp Sachsenhausen, hier werden Joden, zigeuners en andere ongewenste personen opgesloten en gedood. Wanneer je een concentratiekamp bezoekt, doet dat iets met je. Zorg ervoor dat je na het bezoek nog enkele dagen over hebt in het centrum voor wat vertier en afleiding.

Tempelhof, voormalig vliegveld dat nu in gebruik is als park.

Spreepark, een verlaten attractiepark in Oost Berlijn. Je moet een bezoek wel van tevoren reserveren.

Ben jij ooit in Berlijn geweest? Wat vond je ervan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.