Nikki vertelt: onze vakantie in Thailand, Cambodja en Viëtnam

Varen door de Mekongdelta in Viëtnam

Hoi, ik ben Nikki. Ik ben 5 jaar en samen met mijn mama ga ik heel vaak op reis. Daar leer ik veel van. Ik ben nu in 27 landen geweest. Sommige landen zijn dichtbij en andere landen zijn héél ver weg. Er zijn ook allemaal verschillende mensen en dieren. Zal ik je eens wat vertellen over onze laatste vakantie in Azië?

We zijn nu net terug uit Thailand, Cambodja en Viëtnam. Dat ligt aan de andere kant van de wereld. Het was daar wel een beetje gek. Er waren heel veel mensen en die deden allemaal heel druk. Ze liepen allemaal door elkaar heen en ze keken niet eens uit met de straat oversteken. Er waren ook superveel scooters en die keken ook niet uit. We werden bijna omver gereden!

De mensen keken ook allemaal Chinees. Mama zegt dat de mensen in Azië allemaal wat kleinere ogen hebben maar ze kan niet uitleggen waarom. Misschien omdat er zoveel zon is, want het is heel erg heet in Azië. Ik zweette me een ongeluk! Ik was blij dat we elke dag even gingen zwemmen want dat was zo lekker fris. Kon ik gelijk fijn oefenen voor mijn zwemdiploma. In Viëtnam hadden ze ook leuke hoedjes tegen de zon, zo een driehoekje op je hoofd. Dat hielp wel een beetje maar het zag er wel gek uit. Maar sommige meneertjes in Thailand hadden ook lippenstift op en jurkjes aan. Dat zag er pas echt gek uit. Dan kun je beter zo een hoedje op hebben.

Varen door de Mekongdelta in Viëtnam
Varen door de Mekongdelta in Viëtnam

Er waren ook apen en olifanten toen we in de jungle waren. Apen had ik wel eens gezien in Gambia, maar olifanten nog nooit! Die zijn echt reuze groot! Je kon er ook op rijden maar dat vonden we zielig voor de olifanten dus dat deden we maar niet.

Wat ik echt gek vond, was het eten. Rijst en soep als ontbijt, jakkes! Gelukkig hadden ze soms ook pannenkoeken en 1 keer in Cambodja hadden ze zelfs boterhammen! Toen heb ik er gelijk 3 gegeten met jam. Met lunch en avondeten at ik vaak ei met garnalen of rijst met kip. En soms ook dode inktvis. Wat wel leuk is, is dat je mag smakken en slurpen in Azië. Thuis mag ik dat niet van mama maar in Azië wel. De mensen in Azië vinden dat netjes of zo. Ze eten ook met stokjes maar dat was voor mij nog wat moeilijk. Het viest vond ik dat mama, Sanne en ome Roy een keer een hele grote reuzespin gingen eten. Ik moest toen eerst bijna huilen maar later heb ik er een foto van gemaakt.

Mijn fototoestel heb ik van ome Roy gekregen en die kan ook onder water. Ik heb veel foto’s van vissen gemaakt bij de jungle-watervallen en ook onder water – selfie’s. Er waren ook veel mensen die met mij op de foto wilden en selfie’s met mij gingen maken. Wat een gekkies!

Het leukste wat ik heb gedaan was met de tuktuk door Bangkok scheuren, op de bomen-tempels klimmen in Angkor Thom (Cambodja) en met een boot mocht ik zelf over de hele grote Mekongrivier varen naar een drijvende school op het water. Ik vind mijn school wel mooier want bij ons hangen er allemaal mooie tekeningen en we hebben tafeltjes en stoeltjes. De kinderen daar niet. Dat is niet zo leuk voor die kinderen. Sommige kinderen hadden daar ook geen papa en mama meer en die woonden dan alleen op een boot op het water. Gelukkig deed de school die kinderen dan ophalen en weer terug brengen en gingen andere mensen dan koken voor die kinderen. Ik ben blij dat ik wel een mama heb en dat ik niet helemaal alleen op een boot hoef te wonen!

In de tuktuk in Bangkok
In de tuktuk in Bangkok

Het stomste vond ik de tunnels uit de oorlog in Viëtnam, want die waren veel te donker. En we waren in Cambodja ook naar een plek gegaan waar veel mensen dood waren gegaan vroeger. Van mama moest ik steeds even blijven staan en dan ging ze eerst vooruit kijken of het niet te eng voor me was en dan mocht ik pas komen. Maar ik had de botten heus wel gezien hoor. Heel stout wat Pol Pot allemaal heeft gedaan vroeger. Mama liet een foto van die stoute man zien op Google. Hij zag er ook stom uit. Ik wilde wel alles weten over Pol Pot want die heeft ook overal bommen onder de grond gestopt en daarom zijn veel mensen in Cambodja hun benen nu kwijt. Dat vind ik zielig. Gelukkig is dat in Nederland niet zo.

Ik was wel blij toen ik weer terug ging naar Nederland, want ik had mijn opa en oma en mijn school heel erg gemist. Mijn nieuwe nichtje Lina werd ook geboren toen we thuis kwamen én we gingen in het nieuwe huis wonen! Heel fijn om weer thuis te zijn dus maar ik wil wel nu alweer op vakantie. Even wachten tot de herfst!

Groetjes, Nikki

Ben jij wel eens in Azië geweest? En wat vond je daar het aller gekste?

Benieuwd naar wat ik nog meer te vertellen heb? Ik heb ook verhaaltjes geschreven over onze vakantie in Gambia en over onze vakantie in Nicaragua!

12 Reacties

 1. Erg leuk ! Leuk idee ! Kinderen leren veel van reizen ! Wat een bofkont ben jij Nikki, al in 27 landen geweest ?
  Ik ben in diverse landen in Azie geweest en ik vond het altijd eng om de weg over te steken ☺☺ ! Het zijn prachtige landen, alleen erg veel dierenleed en daar kan ik niet zo goed tegen…

  1. Dank je Margreet! Wat leuk dat je een berichtje voor me achterlaat. Ik kan ook niet tegen dierenleed, ik vond het maar zielig. En die wegen oversteken vond ik ook eng, ook al hield mama mij stevig vast. Er waren ook hele grote putten waar ik zo in kon vallen. En op de drijvende school hadden ze niet eens hekjes, daar kon je zo de rivier in duikelen! Ik was in 27 landen op vakantie inderdaad, mama heeft me als babytje al mee genomen. Hopelijk komen er nog veel landen bij!

 2. Hoi Nikki, je hebt nu al meer landen bezocht dan ik! Ik ben 5 keer zo oud als dat jij bent (psst, net 25jaar geweest), oud hé!?. Het eten aan de andere kant van de wereld is waarschijnlijk iets anders dan wat jouw mamma kookt, wel stoer dat je inktvis hebt gegeten zeg. Het scheuren in een tuktuk en met al die ‘gekkies’ op de foto ga je vast niet snel vergeten. Wat een leuke vakantie heb je gehad. Veel succes op school!

  *Wat leuk om je kinderen te laten schrijven op je blog. Grappig om te lezen hoe de kids een ervaring in het buitenland ervaren en daarvan leren.

  1. Hoi Matthijs, wat leuk dat je op mijn verhaaltje reageert. Ik vind 25 jaar helemaal niet zo oud hoor. Mijn opa is wel 65, dat is pas echt oud! En dat eten…. tja. Mama kookt ook vaker buitenlands eten. Ook wel aardappeltjes met groenten en vlees, maar dat kan ze eigenlijk niet zo goed (niet tegen haar zeggen hè). Dode inktvis vond ik erg lekker. Maar wel met een korstje er om. De vakantie zal ik inderdaad niet snel vergeten. Ik heb een boel foto’s gemaakt, die kan ik fijn terug kijken. Maar ik ben ook wel blij dat ik weer naar school mag!

   * (hier komt mama): dankjewel voor je reactie Matthijs. Op reis ben ik gaan opschrijven wat Nikki allemaal zei over de landen die we bezochten. En thuis hield ik bij waar ze het meeste over vertelde. Daar kwam uiteindelijk dit blog uit voort. Gelukkig heb ik dit van meerdere reizen bijgehouden, dus dat geeft wat stof voor blogjes 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.