Nikki vertelt: Zuid-Afrika

Robbeneiland Zuid Afrika

Hoi, ik ben Nikki. Ik ben 7 jaar en samen met mijn mama ga ik heel vaak op reis. Daar leer ik veel van. Ik ben nu in 35 landen geweest. Sommige landen zijn dichtbij en andere landen zijn héél ver weg. Er zijn ook allemaal verschillende mensen en dieren. Zal ik je eens wat vertellen over onze laatste vakantie in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een heel mooi land en het ligt héél ver van Nederland af. Iedereen denkt dat het daar heel heet is, maar toen wij er waren was het er best wel bibbers! Overdag had ik mijn jurkje wel aan maar soms regende het en dan werden mijn benen helemaal nat. ’s Avonds was het echt koud en we hebben zelfs een paar keer bij de open haard gezeten. Gek toch, bij de open haard zitten in Afrika?

Johannesburg en het Apartheidsmuseum

Onze reis begon in Johannesburg. Ze zeggen in Nederland dat het in Johannesburg erg gevaarlijk is maar wij vonden het best mee vallen. We zijn met onze huurauto er doorheen gereden en we gingen ook naar Soweto, dat zijn de South Western Townships van Johannesburg waar ze hele coole koeltorens hebben 🙂 Ons Bed & Breakfast in Johannesburg zat wel achter hoge hekken en prikkeldraad maar er was helemaal niks aan de hand. Een beetje gek allemaal dus. Soms zagen we wel een waarschuwingsbordje langs de weg staan waar op stond ‘Boze Dagpoetsers’ maar we snapten er niks van wat dat betekende. Ik moest er heel hard om lachen! In Zuid-Afrika praten mensen ook ‘Afrikaans’, dat is een soort heel gek Nederlands met erg grappige woordjes.

Wij zijn in Johannesburg naar het Apartheidsmuseum geweest, daar leerde ik wat er vroeger in Zuid-Afrika is gebeurd. De witte mensen waren vroeger niet lief tegen de donkere mensen in Zuid-Afrika. De donkere mensen mochten niet naast de witte mensen wonen of naast ze zitten. Er stonden allemaal bordjes met ‘Blanke gebied‘ of ‘Toilet vir Nie-Blankes‘. Ze mochten dus niet eens naar dezelfde wc! Wat toch stom zeg. Hun huizen werden afgepakt en ze moesten verhuizen naar andere plekken. Donkere mensen mochten veel dingen niet die de witte mensen wel mochten en ze hadden een heel slecht leven. Het waren ook Nederlandse mensen die zo stout waren vroeger. Ik vond dat echt heel erg! En ik snap wel dat ze dat de Apartheid noemden want ik vond het inderdaad best wel apart wat er vroeger allemaal in Zuid-Afrika is gebeurd.

Apartheidsmuseum
Apartheidsmuseum
Soweto
In Soweto

De Panoramaroute

We reden ook de Panoramaroute en dat was best cool. Met de huurauto reden we van de ene stop naar de andere stop. In de weg zaten best veel ‘potholes‘. Dat waren hele diepe gaten in de weg waar je met de auto keihard in knalde. En dan riepen we de hele tijd ‘oe’ en ‘ah’ want soms kon mama de potholes niet ontwijken en dan reden we er weer knoerhard in. En dat voelde ik in mijn buik. We hebben met die Panoramaroute hele mooie uitzichten gezien, dat was echt een stuk mooier dan hier in Weert. Je kon er ook leuk klauteren op de rotsen, dat vond ik echt sjiek. Er stonden alleen bordjes ‘Moe nie eens daaraan dink om rotse in die kloof af te gooi nie‘ en daar moest ik zo hard mee lachen dat je mijn lach-echo zowat door de hele kloof kon horen.

Het Krugerpark

Het Krugerpark was mijn favoriet. Dat is een súper súper groot park waar wilde dieren leven en waar we op safari zijn gegaan. We zagen krokodillen, olifanten, giraffen, gnoes, buffels, nijlpaarden, wrattenzwijnen, kudu’s, struisvogels en impala’s. Die impala’s dat is de MC Donalds van de savanne want dat is een snel hapje voor alle roofdieren. Maar het allercoolste was dat we een jachtluipaard hadden gezien! Mama dacht ook een hyena te zien maar dat was een struik. Misschien moet ze een bril kopen.

Wij logeerden daar in een houten hutje in Graskop. Alleen af en toe was ik niet zo happy omdat het te koud was om te zwemmen. De happy was dan in mijn schoenen gezakt. Maar als ik er dan aan dacht wat voor leuke dingen we de volgende dag weer gingen doen dan ging ik weer naar de bovenste happy. ’s Avonds toen we gingen eten had ik ook Happy Balls gerold van mijn servetje en die had ik aan de ober gegeven. Bij het eettentje had ook een man die Terry heette de hele avond buiten op ons staan wachten om ons 1 armbandje te kunnen verkopen. Dat vond ik best zielig. Toen hebben we wat armbandjes gekocht en ik heb hem Happy Balls gegeven. Iedereen weer happy.

Krugerpark Olifant Krugerpark Impala Krugerpark Zazoe

Kaapstad

Vanuit Johannesburg gingen we met het vliegtuig naar Kaapstad. Wat was dat leuk! De Tafelberg, die is echt cool. Het is een hele grote lange berg die lijkt op een tafel voor reuzen! Je kon er ook op met de kabelbaan. Alleen toen wij er op waren was er heel veel mist en het was ook super koud! Maar af en toe ging de mist een beetje weg en dan kon je héél ver naar onder kijken.

In Kaapstad gingen we met vrienden op pad. Daar mochten we ook een paar nachtjes logeren 🙂 Reuze gezellig was dat. We zijn naar hele mooie stranden geweest en op 1 strand hadden ze zelfs pinguïns! In Afrika! Dat is toch gek zeg! Ze stonken wel verschrikkelijk en ze maakten hele rare geluiden, net alsof ze een valse trompet hadden ingeslikt die vast bleef zitten in hun keel. Maar verder zagen ze er wel schattig uit.

Townships

We waren ook in de townships geweest van Kaapstad. Dat vond ik heel gek om te zien want in Kaapstad wonen heel veel rijke mensen met grote huizen en grote boten, en ze hebben er brede straten met palmbomen, en terrasjes en parken en een reuzenrad. Maar in die townships wonen heel veel miljoen mensen die heel arm zijn en in krotten moeten wonen. En die hebben geen reuzenrad en ook geen terrasjes. Ik vind dat niet eerlijk. Ze hebben niet eens een wc binnen want er staan allemaal plastic wc’s in de straat en daar moet de hele buurt dan op. We gingen ook bij een medicijnman binnen waar allemaal dode dieren aan het plafond hingen en rare ogen in potjes zaten. Maar dan doe mij toch maar liever een paracetamol.

Townships Kaapstad
Townships bij Kaapstad
Townships Kaapstad
In de townships

Robbeneiland

Met de boot gingen we ook naar Robbeneiland. Het was niet zo dat iedereen die daar woonde Rob heette. Robbeneiland is een eiland waar Nelson Mandela vroeger gevangen zat. Dat is een hele lieve meneer want wij hebben een schilderij van hem in de woonkamer hangen en daar lacht hij altijd op. Vroeger hadden ze hem opgesloten in een hele akelige gevangenis op dat eiland maar later werd hij de baas van Zuid-Afrika. Op Robbeneiland was ook een meneer die daar in de gevangenis had gezeten en die vertelde ons dat hij vroeger in die township Soweto woonde waar wij in Johannesburg waren geweest, en dat hij het niet erg vond om daar te wonen, totdat hij had gezien dat de witte mensen niet op een emmer hoefden te poepen en dat daar water uit de kraan kwam. En toen ging hij proberen om ook een wc en water te krijgen in zijn buurt en toen werd hij opgesloten in de gevangenis. Dat vond ik heel indrukwekkend. Maar gelukkig doen ze dat nu niet meer.

Verder zijn we nog naar een boerderij geweest in de buurt van Stellenbosch waar heel veel Nederlandse mensen komen om beter te worden. Want Zuid-Afrika, daar word je beter van. (Maar daar gaan mama en de vriendin van mama nog een mooi verhaal over vertellen.)

Ik had ook krokodil gegeten in Kaapstad en superveel gedanst. Wij zijn op sommige avonden naar een restaurant gegaan waar ze ook deden zingen en dansen en toen klom ik op het podium en mocht ik met de band samen muziek spelen en billenshaken met de danseressen. Dat was echt onvergetelijk leuk!

Clifton beach Kaapstad
Clifton beach
Bo Kaap
Bo Kaap
Op de Tafelberg
Op de Tafelberg

 

 

 

 

 

Dit was mijn verhaaltje over Zuid-Afrika. Ik hoop dat je weer hebt genoten van mijn avontuur!

Baie dankie en groetjes, Nikki

P.S. Heb je ook al gelezen over mijn belevenissen in Nicaragua, Gambia, Thailand, Cambodja en Viëtnam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.