Nikki vertelt: onze vakantie in Gambia

De vismarkt in Tanji met onze Gambiaanse vriend

Hoi, ik ben Nikki. Ik ben 6 jaar en samen met mijn mama ga ik heel vaak op reis. Daar leer ik veel van. Ik ben nu in 33 landen geweest. Sommige landen zijn dichtbij en andere landen zijn héél ver weg. Er zijn ook allemaal verschillende mensen en dieren. Zal ik je eens wat vertellen over onze vakantie in Gambia?

Gambia is een heel klein landje in Afrika. Het is er echt cool. Er wonen hele leuke mensen en ook veel krokodillen en apen. Wij logeerden in een klein huisje met golfplaten op het dak en daar renden die apen steeds overheen. Ze maakten heel veel herrie. Soms maak ik ook veel herrie, vooral als ik teveel cola heb gedronken. Maar die apen maakten dus wel meer herrie dan mij. Ik heb de apen ook pinda’s gevoerd en ze aten zo uit mijn handen! Bang was ik echt niet want apen zijn kei lief. Alleen 1 aapje was minder lief want die had de zonnebrand uit onze rugzak gestolen. De krokodillen waren zelfs lief in Gambia. Die heb ik samen met mama geaaid. Cool hè!

Krokodillen aaien
Krokodillen aaien

Gambiaanse mensen

Ik vond de mensen in Gambia wel echt super lief. Een vrouw Fatima had een jurk voor me gekocht omdat ik haar een tekening had gegeven. Die jurk is nu mijn lievelingsjurk. Hij is heel lang met allemaal kralen. De mevrouwen in Gambia hebben allemaal van die mooie lange jurken aan. Met hele mooie kleurtjes ook. En de meneren in Gambia, die zijn sterk zeg!! Die deden mij de hele tijd rond dragen zodat ik zelf niet hoefde te lopen. Dat vond ik wel fijn dus ik zei maar de hele tijd dat ik pijn aan mijn voeten had want dan mocht ik weer in de nek zitten. Ze zijn wel raar want ze rijden in kapotte auto’s zonder zijkant en met geiten op hun dak. Ik zie mijn opa dat nog niet doen. We moesten ook op een boot met allemaal kippen en koeien en auto’s en mensen. En die renden er allemaal tegelijk op.

De veerboot is aangekomen in Barra
Ik laat me graag rond dragen want dan hoef ik niet zelf te lopen 🙂

Kijken in de dorpjes in Gambia

De huizen vond ik niet zo mooi. Sommige waren wel van steen maar ze hadden niet echt een keuken of een douche of een wc in hun huis. In Gambia moeten mensen zich buiten wassen met een emmer water want die hebben geen douche. Maar in Gambia is het natuurlijk wel lekker warm dus dan is het denk ik niet zo erg om je buiten te wassen. Koken doen ze ook buiten op een vuurtje. Anders gaat het binnen ook zo stinken denk ik. En de wc is ook buiten want dat is een gat in de grond. Als wij in het bos wandelen moet ik ook wel eens buiten in de struiken plassen maar dat is toch niet zo fijn als op een echte wc. Dus ik ben blij dat wij thuis wel een wc hebben en geen gat in de grond. Er waren ook hutten van takken en bladeren en daar woonden ook mensen in. Dat vond ik wel zielig.

Wij waren met de jeep naar een dorpje gegaan en toen kwam het hele dorp naar buiten gerend om naar ons te kijken. Die kindjes vonden het heel grappig dat ik wit was en toen gingen ze hun armen naast mijn armen houden. Als ik nou heel lang in de zon ga spelen word ik misschien ook net zo donkerbruin als die kindjes. De mevrouwen in dat dorp gingen mij aaien. Die kinderen moesten ook wel ver lopen naar school, wel 7 kilometer! Op blote voetjes door het zand. Ik vond dat wel knap van die kinderen want ik zeur soms al als ik naar de winkel moet lopen met mama. En dat is nog niet eens 1 kilometer. De mevrouwen moesten ook ver lopen naar de waterpomp, met grote kruiken op hun hoofd. In Gambia komt er geen water uit de kraan en dan moeten de mevrouwen water gaan halen bij een pomp. Mijn ome Roy had uit de waterpomp gedronken, die vetzak. Maar gelukkig werd hij er niet ziek van.

Een warm onthaal in het binnenland
Een warm onthaal in het binnenland

Naar school in Gambia

En weet je wat ik ook heb gedaan in Gambia? Ik ben naar school geweest. Dat is gek hè? Naar school in de vakantie! Ik mocht een lesje mee doen op een school en die kinderen gingen liedjes zingen, in het Engels. Ze gingen ook dansen en klappen dus ik vond het wel gezellig op die school. Op die school hadden ze geen digiborden en geen schoolplein met schommels ofzo. Er was alleen zand in het midden met een boom. En in het midden tussen dat zand stond een hele grote ton water waar ieder kindje met zijn bekertje water uit kon pakken. De meester ging die ton elke morgen vullen bij de waterpomp in dat dorp. Want ze hadden geen kranen en ook geen echte wc. De school had ook geen dicht dak en de muren waren een beetje open. Maar dat was wel handig want zo konden de vogeltjes ook in de klas zitten en mee zingen met de kindjes.

Op school in een compound
Naar school in een compound
Nou dat was onze vakantie in Gambia! Ik vond het echt super cool daar, zou jij er ook wel eens op vakantie willen?

Benieuwd naar wat ik nog meer te vertellen heb? Ik heb ook verhaaltjes geschreven over onze vakantie in Thailand, Cambodja en Viëtnam en over onze vakantie in Nicaragua!

10 Reacties

 1. Leuk om te lezen! Zo heb ik Gambia ook ervaren. En ja, die krokodil heb ik ook geaaid. Ik was er in 2001 en het verbaast me dat het daar nog precies hetzelfde is. Misschien wat meer hotels aan de kust. Ik vond de mensen er super vriendelijk! Misschien is Senegal ook wat voor jullie. Het is er weer heel anders qua natuur en meer dieren. Maar puur Afrika, niet zo ver en redelijk goedkoop!

  1. Dank je Margreet! Wat grappig dat jij die kroko’s ook hebt geaaid 🙂 De mensen zijn echt onwijs lief ja. Hartverwarmend! Wij zijn ook in Senegal geweest en ik had inderdaad dezelfde ervaring!

 2. Ah superleuk! Ik heb de meeste dingen ook gedaan. Ik heb er zelfs een half jaar gewoond. Een heerlijk land met ontzettend vriendelijke mensen. De mensen hebben niks (zijn ontzettend arm) maar zijn zo gastvrij en willen je gewoon de wereld geven! Iedereen zou een keer naar The Gambia moeten gaan het word niet voor niets The smiling coast van Afrika genoemd.

  1. Wat gaaf Sylvia dat je er gewoond hebt! Helemaal waar, hoe lief en warm de mensen daar zijn. Het raakte me echt. Gambia is inderdaad met recht The smiling coast of Africa.

 3. Wat een prachtig verhaal..
  Ik wil ook naar Gambia gaan!
  Waar verbleven jullie of trokken jullie rond? Tips? En zijn excursies goed te boeken of doe je alles op eigen houtje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.