Fotoblog Palestina

Het landschap in Palestina

Palestina is niet de meest voor de hand liggende bestemming om je vakantie door te brengen. Het is zelfs een van de meest omstreden regio’s ter wereld. Toch stak ik in 2013 de grens over. Door de hoge muur, vol prikkeldraad, naar een gebied dat bijna dagelijks in het nieuws is vanwege een oneindige oorlog en een dagelijkse dosis geweld. In dit fotoblog neem ik je mee naar de andere kant van Palestina. Een hele mooie kant.

We starten ons avontuur in Jeruzalem. Jeruzalem is niet alleen de hoofdstad van Israël, maar ook van Palestina. Ik zeg bewust Palestina en niet ‘de Palestijnse gebieden’, omdat Palestina in mijn optiek de volledige erkenning als staat verdient. Nog niet alle landen erkennen Palestina als zodanig. Nu is direct duidelijk hoe ik in het Israëlisch-Palestijns conflict zit, maar het voert wat te ver om daar in dit blog nader over uit te wijden. Palestina bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Gazastrook is het meest onveilige deel van Palestina en bevindt zich aan de Egyptische grens. De Westelijke Jordaanoever is relatief toegankelijk en vanuit Jeruzalem kun je- als Nederlander tenminste- de grens oversteken.

Waarschuwingsbord Palestina
Waarschuwingsbord in Palestina. Voor Israëliërs is het niet toegestaan om Palestina te betreden, tenminste niet zonder een speciale vergunning. Kom je toch binnen, dan wordt er gelijk met scherp geschoten. Nederlanders ziet men echter graag komen 🙂
De grens tussen Israël en Palestina
En zo ziet die grens er dan uit. Hoge hekken, een hoge muur en veel prikkeldraad.
De grens tussen Israël en Palestina
De grens tussen Israël en Palestina. Een stukje niemandsland. De foto heb ik stiekem met mijn telefoon gemaakt want dit mocht eigenlijk niet.

Vanuit Jeruzalem kun je de bus nemen naar de grens. Daar steek je te voet over. Bereid je voor op strenge militaire controles en vergeet je Israëlische papieren visum niet, als je nog terug wilt komen 😉 Eenmaal aan de andere kant kun je de taxi of bus nemen om het land te gaan verkennen. De eerste plaats die je vanuit Jeruzalem tegen komt is een van de heiligste plaatsen ter wereld: Bethlehem!

Bethlehem is een klein, rustig stadje dat bestaat uit de heilige kern en vluchtingenkampen die inmiddels zijn ‘gepromoveerd’ tot woonwijken. Op de plek waar Jezus is geboren staat nu een kerk. Verwacht geen pracht en praal zoals het Vaticaan, het is een rustige en ingetogen plek. Als je aan Jezus en aan Bethlehem denkt, dan denk je aan vrede op aarde. Helaas is dat in zijn geboorteplaats niet waar.

Hier zou Jezus zijn geboren
Precies op deze plek zou Jezus zijn geboren
Bethlehem
Schildering van de geboorte van Jezus achter het altaar
Het oog van de hemel
Het oog van de hemel
In de grot in Bethlehem
In de grot in Bethlehem

De mensen in Palestina benaderen ons zeer vriendelijk. Ze zien natuurlijk niet veel toeristen en vooral Nederlanders kunnen ze wel waarderen vanwege de in beginsel positieve Nederlandse grondhouding ten opzichte van een Palestijnse Staat (een enkeling daar gelaten). Met Omar de taxichauffeur vervolgen we onze weg langs spectaculaire, bergachtige woestijnlandschappen door de Kidronvallei naar het Mar Saba klooster, een Grieks-Orthodox klooster in een kloof dat nog steeds bewoond wordt. In de kloof vind je vele grotwoningen, waar monniken zich tot op vandaag nog terug trekken. Heel bijzonder om te zien.

Het landschap in Palestina
Prachtige bergachtige woestijnlandschappen voeren ons naar de heilige kloof
Het landschap in Palestina
Het landschap in Palestina
Palestina
Grotwoningen in de kloof
Kloof in Palestina
De heilige kloof
Mar Saba klooster, Palestina
Mar Saba klooster, uitgehouwen in de rotsen en uitkijkend over de kloof
Mar Saba klooster, Palestina
Het Mar Saba klooster wordt nog steeds bewoond

 

Ook een bezoek aan een hele bijbelse plek mag niet ontbreken. Volgens de Bijbel de oudste stad ter wereld: Jericho.

Jericho
Jericho, de oudste stad ter wereld
Jericho
In Jericho vind je een klooster dat is uitgehouwen in de rotsen, héél hoog boven de grond! Je kunt er met een kabelbaan naar toe. Ik heb doodsangsten uitgestaan, maar wauw… wat een uitzicht.
Jericho
Heel hoog dus!
Jericho
Doorkijkje vanuit het klooster in Jericho

Spreekt Palestina jou aan als reisbestemming? Waarom wel/niet? Ik ben benieuwd!

7 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.