Backpacken met kinderen: tips + inpaklijst

Nikki in Azië

Deze zomer gingen Nikki en ik voor het eerst backpacken. Ik weet dat een beetje reiziger zweert bij de backpack, maar op een of andere manier dacht ik altijd dat backpacken met kinderen niet te doen was. Als traditionele koffer-toerist sleepte ik me dus jaren een ongeluk met twee koffers. Trein in, trein uit, bus in, bus uit. Hoe stom kon ik zijn. Omdat deze zomer een reis door Azië op het programma stond waarbij we veelvuldig gebruik zouden maken van het openbaar vervoer, besloten we toch een poging te wagen en te gaan backpacken. En… ik wil nooit meer anders! In dit blog vertel ik je hoe het backpacken met een kind van 5 jaar is bevallen, welke handige items daarbij niet mogen ontbreken en geef ik je een inpaklijst mee.

Backpacken met kinderen, hoe pak je dat aan? Om te beginnen met bedenken hoe lang je weg gaat, hoeveel spullen je daarbij daadwerkelijk nodig hebt en hoe je dit zo handig mogelijk in pakt. Toen we dit voorjaar naar Athene gingen, nam ik ook alleen mijn daypack en een klein handbagage-koffertje voor Nikki mee. Maar goed, dat waren 5 dagen. We maakten deze zomer natuurlijk een langere reis door Thailand, Cambodja en Viëtnam en ik heb er goed over nagedacht hoe ik ook voor meerdere weken zo min mogelijk spullen mee kon nemen.

Zo licht mogelijk reizen

Nikki is natuurlijk nog te klein om de hele tijd zelf haar spulletjes te dragen (ze is 5 jaar), dus dat komt op mij neer. Maar wat blijkt, voor mezelf had ik veel meer spullen nodig dan voor Nikki. Kinderkleren wegen niks en nemen ook niet veel ruimte in beslag. Verder pakte ik Nikki’s knuffel Pukkie in, haar zwemspullen, 2 kindertijdschriften met allerlei verhaaltjes, een pak stiften met een kleurboekje en de onmisbare Ipad. Dat was het! Medicatie en verzorgingsproducten voor haar stopte ik gewoon in mijn toilettas en meer speelgoed had ze niet nodig, want in Azië is genoeg te zien en te doen.

Pukkie moet altijd mee op reis
Pukkie moet altijd mee op reis
Tips om gewicht te besparen

Gezien ik voor mezelf een volledige backpack (60 liter) nodig had, nam ik een grotere daypack mee (30 liter) waarin ik alle spullen voor Nikki en mij mee nam die we bij de hand moesten houden. Backpack op mijn rug, daypack op mijn buik en voor Nikki kon ik volstaan met een klein handbagage-koffertje dat ik achter me aan kon trekken.

Backpacken met kinderen
Onze uitrusting

Dit alles bij elkaar woog niet meer dan 13 kilo. Het feit dat je alleen zomerse kleding bij hebt draagt daar natuurlijk wel aan bij, maar ik heb nog een aantal tips voor je om alles handig in te pakken en je overige bagage ook zo licht mogelijk te houden. Komen ze:

 1. Flessen shampoo, tubes tandpasta en potten sudocreme meenemen? Niet doen! Neem mini-flesjes en potjes van al deze producten mee of koop ze op reis. Scheelt gewicht en ruimte.
 2. Neem geen strandhanddoek mee, maar ga voor een hamamdoek. Deze is licht, groot, dun en snel droog. Een hamamdoek neemt nagenoeg geen ruimte in beslag en weegt niets, in tegenstelling tot een stranddoek. Je koopt een hamamdoek voor een paar cent en ze zien er ook nog eens leuk uit.
 3. Onmisbaar vind ik de reishanddoek. Gewone handdoeken nemen plaats in beslag en je gaat er ook niet zo mee rondlopen. Een reishanddoek is klein, licht en snel absorberend. Prima om je even snel af te drogen en ook handig om om je nek te dragen als het zweet langs je hoofd afdruipt in het hete Azië.
 4. Boeken en reisgidsen kun je online kopen of lenen, om ze vervolgens op je e-reader of Ipad te zetten. Geen gesleep meer met zware boeken en je hebt ze overal bij de hand.
 5. Neem een klein flesje wasmiddel mee, of koop dit op reis. Hiermee kun je op reis je kleren wassen op de handwas en dan hoef je niet zoveel kleren mee te nemen!
Packing cubes

Toen we dit voorjaar naar Athene gingen en ik alleen mijn (kleinere) daypack en een klein koffertje voor Nikki mee nam, liep ik er tegenaan dat ik steeds alle kleding en spullen uit mijn rugzak moest trekken om iets te kunnen vinden. Voor deze langere reis naar Azië bedacht ik me dat dat anders moest en heb ik uitgedokterd hoe ik het gemakkelijkst overal bij zou kunnen. Dat is met kinderen immers wel zo handig… 😉 Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van packing cubes. Packing cubes zijn handige, lichte opbergers waarmee je je rugzak en koffer super handig kunt indelen. In één oogopslag kun je pakken wat je nodig hebt zonder alles overhoop te halen. Vooral met kinderen moet je toch geregeld in je rugzak of koffer rommelen. Echt ideaal, wat een uitvinding!

packing cubes
Met packing cubes kun je je rugzak en koffer super handig indelen

Ik ontving een pakket packing cubes van www.sunflake.nl om ze uit te proberen voor onze Azië-reis en ik ben er uitermate enthousiast over! Je hebt de packing cubes in allerhande verschillende kleuren en maten. Door de verschillende kleuren kun je gemakkelijk uit elkaar houden welke spullen van wie zijn. In de kleine cubes stopte ik ondergoed, sokken en badkleding en in de grotere cubes stopte ik de broeken, shirt en jurkjes. Ook voor losse spullen zoals opladers, stekkers, verzorgingsproducten etc. gebruikte ik aparte packing cubes. Een handigere manier om je spullen op te bergen is er niet! Naast het feit dat packing cubes handig zijn om je rugzak of koffer in te delen, kreukt je kleding er niet in en heb je meer ruimte in je koffer. Je kunt bij meerdere winkels packing cubes kopen maar er bestaat een groot verschil in kwaliteit. Ik nam ook een set goedkopere packing cubes mee maar het verschil in kwaliteit en gemak was duidelijk merkbaar. De goedkopere set kreeg gelijk scheurtjes en de rits werkte niet meer. De packing cubes van www.sunflake.nl zijn niet veel duurder dan de packing cubes uit de winkel en hebben een aantal pluspunten. Zo hebben ze een doorzichtige bovenkant waardoor je kleding ademt (voorkomt stinken van vochtige kleding) en je ziet direct wat er in zit. Ook zijn deze packing cubes beter afgewerkt zodat ze niet gaan scheuren bij de rits. Tot slot kun je deze packing cubes uitwassen. Ideaal dus!

Angkor Wat
De daypack gaat dagelijks mee, net als de camera! Ook naar Angkor Wat dus 🙂
Inpaklijst backpacken met kinderen

Ik nam een backpack van 60 liter mee voor mezelf, een daypack van 30 liter voor Nikki en mij en nog een klein handbagage-koffertje voor de kleding en spulletjes van Nikki. Daarnaast neem ik als fervent hobby-fotograaf altijd de camera-tas met complete uitrusting mee en we nemen meestal ook nog wat Hollandse presentjes mee voor de lokale bevolking zoals sleutelhangers met klompjes, schriftjes en potloodjes voor de schoolgaande kinderen en stroopwafels. Gelukkig zijn er meestal reisgenoten die helpen dragen!

Wat er allemaal mee gaat:

Backpack:

 • 1 halflange rok, 2 lange rokken, 1 lange jurk en 2 kortere jurkjes
 • 1 korte broek, 1 lange, muggenwerende broek (voor bijv. hikes) en 1 sportbroek
 • 5 hemdjes, 2 vestjes en 2 shirts
 • 2 paar muggenwerende wandelsokken en 2 paar gewone sokken
 • 1 paar wandelschoenen, 1 paar sandalen en 1 paar slippers
 • ondergoed en bikini
 • 1 dunne pyamabroek
 • 1 grote 2 persoons klamboe
 • opladers telefoon, laptop, ipad etc.
 • wereldstekker
 • tsa slot om backpack af te sluiten
 • 2 reishanddoekjes
 • een hoofddoek of pet tegen de zon
 • hamamdoek
 • verzorgingsproducten, allemaal ‘mini’s’: shampoo, zonnebrand, conditioner, deo, dagcreme, douchegel, sudocreme, gezichtsreinigingsdoekjes, wattenstaafjes, borsteltje, tandpasta, tandenborstels, scheermesje, nagelschaartje, sieraden, stiekjes en speldjes en make up voor Nikki en mij
 • EHBO pakketje met: ORS, deet, loperamide, betadine, ibuprofen en paracetamol, malariapillen, blarenpleisters, verband en gewone pleisters, steriele naalden, steriele gaasjes, desinfectiegel en een verbandschaartje
 • flesje wasmiddel en een kleine waslijn/ rolletje touw
 • een klein tasje voor ’s avonds mee te nemen uit eten

Koffertje voor Nikki:

 • 1 paar sandalen, 1 paar slippers en 1 paar gewone schoenen
 • 4 korte broekjes, 1 lange muggenwerende broek en 10 leggings
 • 8 jurkjes en 5 rokjes
 • 15 t shirtjes en 2 vestjes
 • ondergoed en sokken, waaronder 1 paar muggenwerende sokken
 • zwemspullen (2 bikini’s, duikbril, zwemvestje)

Daypack:

 • Paspoorten, kopieën van paspoorten, medicijnpaspoorten, creditcard, pinpas, contant geld, rijbewijs, verzekeringspasjes en voor Nikki haar internationaal geboortecertificaat en internationaal BRP-uitreksel (i.v.m. controle ouderlijk gezag als je alleenstaande ouder bent)
 • Telefoon, ipad, oplaadkabeltje, powerbank en oordopjes
 • Voor bij de hand: ibuprofen, paracetamol, reispilletjes, pleisters, handcreme, tandenborstel met tandpasta, bodylotion, deo, vochtig toiletpapier en desinfectiegel
 • Evt. losse reisgids
 • Opblaasbare nekkussentjes
 • Zonnebril
 • 1 Doe-boekje, 1 kleurboekje en 2 lees-tijdschriften met losse verhalen
 • Pak stiften / potloden
 • Pukkie de knuffel
 • 1 Reishanddoek
Nikki en ik in Ayutthaya
Nikki en ik in Ayutthaya
Ben jij wel eens gaan backpacken met kinderen of zou je dit wel eens willen doen? Ik ben benieuwd!

Dit is een gesponsord artikel. Alle product reviews en beoordelingen zijn echter geschreven vanuit mijn eigen ervaring.

4 Reacties

 1. Wij zijn meerdere keren wezen backpacken met onze dochter. De 1e keer toen ze net 1 jaar was naar Vietnam, Cambodja en Thailand dat was wel lastig omdat ze niet wou stilzitten in de bus. Vanaf 3 jaar ging het echt weer makkelijk. Ik zou wel aanraden veel minder spullen mee te nemen dan jij doet zodat je geen extra rolkoffertje nodig hebt. Ook leuk een peuterrugzakje. Ik kan altijd alles van mij en mijn dochter makkelijk samen in een rugzak. 15 shirtjes is heel veel. Tip inpakken voor 8 dagen dan was je om de week.

  1. Wat gaaf Tikva! En met 1 jaar al backpacken, wat een stoere dame is jullie dochter! Gelukkig wordt het inderdaad steeds gemakkelijker als ze wat ouder worden. Hoewel het stil zitten af en toe nog wat lastig is 😉 Ik heb voor Nikki een keer een peuterrugzakje meegenomen maar dat gooit ze steeds af en dan kan mam er alsnog mee slepen, dus dat was bij ons helaas geen succes. Ik heb op de terugweg haar kleren inderdaad grotendeels in mijn backpack gestopt en het rolkoffertje hebben we gebruikt om alle souvenirs veilig mee terug te nemen. Wat dat betreft was het dan wel weer ideaal. De shirtjes heb ik uiteindelijk wel nodig gehad, maar het is dan ook een knoeierd 😉 2 shirtjes per dag is niks bij de kleine dame helaas. Ik heb inderdaad wekelijks gewassen. In de herfstvakantie gaan we naar Roemenië. Dat is maar een week, dus dan krijg ik alles van ons beiden gemakkelijk in een kleinere rugzak.

 2. Wat gaaf om te lezen…! Ik heb op de planning om volgend jaar met mijn zoontje te gaan backpacken. Tegen die tijd is hij bijna 5… Zelf ben ik al regelmatig naar Azië geweest (4x Thailand, 2x Java/Bali, Maleisië, Borneo), en toen onze zoon 1,5 was zijn we als gezin gaan backpacken door Thailand. Echter nu gaat de situatie veranderen… Maar het reisboeken blijft kruipen waar het gaan kan he?! Goede tips van je! Ik moet nog even een bestemming gaan kiezen… Ga ik op safe (Bali/Gilis of Thailand)? Of ga ik voor een lange wens, Sumatra (met combi Bali oid)? Die laatste vind ik wel erg spannend, omdat het onbekend terrein voor me is.

  1. Bedankt voor je reactie en leuk dat je mee leest Suzanne! Wat gaaf dat jullie ook willen gaan backpacken! Ik kan het je van harte aanbevelen. Met 5 jaar is het prima te doen. Zo te horen hebben jij/jullie al heel wat mooie reizen gemaakt. En dat reisbloed… ja, dat blijf je houden 🙂 Altijd spannend om zo een keuze te maken. Maar overal ter wereld, ook op de minder bekende c.q. toeristische plekken, zijn fijne mensen en mooie gebieden te ontdekken. Ik lees dat jullie al wat reiservaring hebben dus ik zou in dat geval de gok wel wagen. Laat me weten wat het gaat worden, ik ben benieuwd 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.