Regenseizoen in avontuurlijk Ko Chang

De grijsblauwe lucht oogt wat stormachtig boven een verder kalme zee. Grote wolkenformaties vormen een onheilspellend geheel en hullen dit verlaten hoekje van het Thaise vasteland in het donker. Een enkele reiziger kijkt verschrikt naar boven en bedenkt zich of hij de oversteek wel zal wagen. Met een handjevol andere mensen gaan we toch aan boord van de oude ferry die al heel wat jaren dienst er op heeft zitten. De ferry start zijn pruttelende motor, tuft een laatste rookpluim uit en zet koers naar Ko Chang. 

Uitzicht Ko Chang
Ko Chang

Aan de horizon doemt het Olifanteneiland op. We zien spitse, wild begroeide heuveltoppen, gehuld in een duistere nevel. De lucht is vochtig en warm. Er is geen bebouwing zichtbaar, enkel de allesverslindende jungle. Het zou me niet verbazen als de bomen opeens zouden bewegen en de woeste kop van een Tyrannosaurus tevoorschijn zou komen.

Bounty stranden

Sla een reisgids open over Ko Chang en de woorden ‘laidback‘, chill‘ en ‘bounty-stranden’ vliegen je om de oren. Ko Chang kent prachtige tropische stranden. Maar ik hou niet van laidback, ik hou niet van chill. Ik hou van avontuur, van spanning en sensatie. Een strandligger ben ik dan ook niet bepaald. Bounty-stranden vind ik mooi, maar ik vind ze vooral mooi om er een foto van te maken. Er op liggen hoeft van mij niet. Persoonlijk ga ik liever met een kapmes door de jungle rennen.

Schommelfoto voor de strandliefhebbers ;)
Schommelfoto voor de strandliefhebbers 😉

Avontuur

En door de jungle rennen, dat is precies wat je op Ko Chang kunt doen. Dit eiland is één grote jungle, vol verborgen watervallen, toffe hikes en olifanten. We huurden een auto, reden het eiland rond, genoten van geweldige uitzichten, we stopten op mooie plekjes en trokken de heuvels in. We baanden ons een weg door de jungle en het mooiste was om dan na al dat klauteren en zweten bij een waterval uit te komen en dan zo met je kleren aan in het water onder die waterval springen. Voor mij het ultieme gevoel!

Zwemmen tussen de vissen bij Khlong Plu
Zwemmen tussen de vissen bij Khlong Plu

Regenseizoen

Als je internet moet geloven, kun je in het regenseizoen beter niet naar Ko Chang gaan. Complete onzin. In het regenseizoen moet je juíst naar Ko Chang gaan. In het regenseizoen is het eiland prachtig groen. De zee is wat wilder en het onweert ’s avonds nogal eens. Prachtig vind ik dat! Niets zo mooi als tropisch onweer. Op een enkele bui na heb je doorgaans weinig last van regen in het regenseizoen. Het regent vaak ’s nachts, met hier en daar een bui overdag. Soms is het zelfs dagen droog (wij hebben -overdag- 1 minuut regen gehad op 3 dagen tijd). Maar het kan natuurlijk verkeren. Ik vind wat langere regenbuien echter heerlijk verfrissend. Je kunt prima door de jungle hiken met regen. Lekker avontuurlijk! Mocht het nu echt dagen regenen en je wilt weg, dan zijn er dagelijks afvaarten met een wat grotere ferry, die eigenlijk altijd wel vaart. Daarnaast kun je ook in de dorpjes vertier zoeken. Er zijn leuke vissersdorpjes met kleinschalige restaurantjes waar je prima kunt eten.

Uitzicht bij Rasta View
Uitzicht bij Rasta View restaurant en bar. Een uitstekende keuze!

Wat te doen op Ko Chang?

 1. Ga hiken door de jungle. Er zijn veel klauterpaden die je zelf kunt bewandelen. Als je wat dieper de jungle in wilt gaan, adviseer ik je een gids te nemen. Mr. Tan schijnt een goede gids te zijn. Op donderdag biedt hij ook hikes aan die geschikt zijn voor kinderen.
 2. Huur een auto of scooter en rij het eiland rond. Er is 1 weg die rond het eiland loopt. Verdwalen kan niet en navigatie is ook niet nodig. Alleen op de zuidelijke punt van het eiland houdt de weg op. Je moet dus altijd omdraaien om weer terug te komen. Je rijdt door alle leuke dorpjes, langs mooie view points en je kunt stoppen bij de watervallen.

  Mooie wegen leiden je over Ko Chang
  Mooie wegen leiden je over Ko Chang
 3. Zwem onder de watervallen door. Khlong Plu is de grootste maar ook de drukst bezochte waterval op Ko Chang. Hiervoor moet je ook entree betalen. Het is een klimtochtje over glibberige rotsen en paden maar dat is de moeite waard. In het water zwemmen heel veel grote vissen die aan je tenen gaan knabbelen. Liever wat rustiger zwemmen, zonder vissen? Bezoek dan de Khlong Nonsi waterval aan de oostkant van het eiland. Het ligt een eindje van de weg af maar met de auto of scooter kun je er gemakkelijk komen. Deze is gratis te bezoeken en je hebt de waterval soms helemaal voor jezelf. Er zijn meerdere ‘verdiepingen’ waar je kunt zwemmen.
 4. Bezoek de olifanten in de olifantenkampen. Er zijn meerdere olifantenkampen op Ko Chang, waarvan het kamp aan de noordzijde het beste schijnt te zijn.
 5. Struin door de dorpjes. Op Ko Chang vind je nog een aantal authentieke Thaise vissersdorpjes, met name aan de zuidkant van het eiland, zoals Salak Phet en Bang Bao. De sfeer is erg leuk!
 6. Geniet van de uitzichten op de vele view points. Een heel mooi uitzicht heb je bij Kai Bae Viewpoint.                                                                                                         

  Kai Bae Viewpoint
  Kai Bae Viewpoint
 7. Wat meer spanning nodig? Ga kajakken of door de bomen swingen in Tree Top Adventure Park, gelegen aan zuid-west kant van het eiland.
 8. En voor de iets meer relaxte persoon dan mij: je kunt nog altijd gaan schommelen op het strand 😉 Op o.a. Paradise Beach aan de westkant vind je een aantal schommels.

En nog een bijkomend voordeel: in het regenseizoen tref je op Ko Chang niet zoveel toeristen aan, waardoor je de jungle, de uitzichten en de dorpjes bijna voor je alleen hebt. En die bounty-stranden…. die heb je dan ook voor jezelf 😉

Vertel, hou jij van avontuur op reis? Of lig je liever aan het strand?

4 Reacties

 1. Mooi geschreven! Ik geloof dat ik ook wel even zou moeten twijfelen of ik wel aan boord zou stappen bij zo’n oude ferry en met zulke wolken, haha. Heb je nog meer plekken in de regio bezocht in het regenseizoen? Ik twijfel namelijk om ook een keer in onze zomervakantie die kant op te gaan… vraag me af heo het bv in het noorden van Thailand is in die tijd?

  1. Dank je Yvonne! We zijn in het zuiden van Thailand geweest, in Cambodja en in het zuiden van Viëtnam (Mekongdelta). Af en toe een fikse plensbui maar die duren niet zo lang. We hebben wel een keer een hele nacht regen gehad. Als je je niet teveel vast legt is het best goed te doen. Alles is mooi groen en het is een stuk rustiger!

 2. Mooi beschreven ervaring. Vorig jaar ben ik met mijn vrouw en twee kinderen 7 en 9 jaar een maand door Thailand gereisd. Dit jaar hebben we gekozen voor een maand Ko Chang zodat de kinderen lekker op het strand konden spelen of zwemmen in de zee en zwembaden. De eerste twee weken was het weer echt prima, alleen snachts waaide het hard en regende het. De laatste tien dagen regent het de hele dag en dat gaat wel vervelen. Conclusie: Ko Chang zeker bezoeken in het regenseizoen maar leg je verblijf niet voor al te lange periode vast zodat je, zonder onodige kosten, verder kunt reizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.