Wanderlust

Weemoedig staar ik naar buiten. Vanachter het raam aanschouw ik enkele zwaluwen, zwevend in de lucht, op weg naar een ander land. De gedachte aan een lange tijd tussen deze vier muren voelt verstikkend. Mijn eigen huis, deze knusse welkome plek die ik voor mijn dochtertje en mij met liefde gecreëerd heb, voelt soms als een gouden kooi. Ik wil mijn vleugels uitslaan, de wijde wereld in, net als de zwaluwen. In mij helst een onbedwingbaar verlangen naar verre landen, naar de wereld, naar de reis.

Als klein kind schreef ik al in andermans vriendenboekjes dat ik ‘avonturier’ en ‘ontdekkingsreiziger’ wilde worden. De wijde wereld in, nieuwe landen ontdekken, dat was veel spannender dan ‘dierenarts’ of ‘verpleegster’ worden. Op jonge leeftijd droomde ik al van een wereldreis. Inmiddels zijn er vele jaren verstreken en nu ik single mama ben, maak ik samen met mijn dochter een wereldreis in stukjes. In stukjes, want op wereldreis, dat doe je alleen in de schoolvakanties. Geregeld krijg ik hierover vragen van andere ouders. Waarom ik mijn dochter mee sleep naar verre landen als ze niet meer nodig heeft dan een zwembad en een schepje en een emmertje. Waarom ik de behoefte heb om zoveel te reizen, want een kind hebben is het mooiste wat er is en de rest telt dan niet meer. Kennelijk ben ik daar anders in dan andere ouders. Mijn ziel moet gevoed worden met kennis en schoonheid. En datzelfde geldt voor mijn kind. Ik ben ervan overtuigd dat onze wereldreis mijn dochter vormt tot een dankbaar mens en een open-minded persoon. Door het reizen ziet ze hoe de natuur er uit ziet, hoe andere mensen leven, dat er hoge bergen zijn en woeste zeeën, welke dieren er allemaal bestaan en dat rijkdom niet vanzelfsprekend is. Een kind is als een blanco boek en het is aan de ouders om de eerste pagina’s te beschrijven. Dit is mijn manier.

Aanschouw de pracht van de nalatenschap van de oude culturen. Laat je overweldigen door de schoonheid en woestenij van de natuur, die overal anders is. Ontdek de zingeving van andere religies. Ga op in de tradities en gebruiken van een vreemde cultuur. Leer nieuwe talen. Adem de geur van een andere lucht in. Sluit vriendschap met mensen die anders zijn dan jij. En ervaar dat overal ter wereld fijne mensen wonen, hoe de situatie in hun land ook is. Je leert, je ziet, je proeft, je beleeft en ervaart en voelt daarbij dat je leeft, dat je bent. Je leert beter te relativeren en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Het is niet vanzelfsprekend dat overal gezondheidszorg is, maar overal ter wereld zorgen mensen voor elkaar. Voor sommige mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze zich elke dag kunnen wassen, maar overal ter wereld zijn er mensen, rein van ziel. Het is niet vanzelfsprekend dat er elke dag eten is en schoon drinkwater, maar overal ter wereld zijn er mensen die zich voeden met liefde en dankbaarheid. Iedere reis leert je een aantal levenslessen die geen boek kan beschrijven en die geen school kan onderwijzen. Stel jezelf open en de wereld stelt zich open voor jou. Iedereen heeft vleugels. Je moet alleen leren hoe je moet vliegen.

 

 

 

12 Reacties

 1. Ik vind het super cool dat je juist met je dochter de wereld blijft verkennen! Wat moet het geweldig zijn om van jongs af aan al als avonturier alles te kunnen ontdekken in de veiligheid en vertrouwdheid van je moeder erbij.
  Ondanks dat ik nog geen moeder ben en hoop dat het m’n vriend en mij wel ooit gegund is, denk ik er nu net zo over als jij en hoop ik een kind ooit de mooie wereld te laten zien.

  1. Dankjewel Lizette voor jouw leuke reactie! Wat zou het mooi zijn als je dit later ook kunt doen met jouw kinderen.

 2. Vanochtend las ik je interview op gezinopreis, nieuwsgierig door jullie reis naar Cuba kwam ik een kijkje nemen op je website. 😉 Inspirerend dat je als single mama zoveel reist met je dochter en wat veel hebben jullie samen al gezien. Grappig om te lezen dat jij als kind ook al avonturier en ontdekkingsreiziger wilde worden, dat had ik ook, al kan ik me niet meer herinneren of ik dat in vriendenboekjes schreef. 🙂 Ook ik laat nu mijn eigen kinderen de wereld zien, binnenkort gaan we voor het eerst met ons 4-en naar India… zin in. Veel plezier in Denemarken en ik kom gauw weer eens langslezen!

  1. Dankjewel Yvonne, wat leuk dat je een kijkje komt nemen op reisheid.nl! Grappig dat jij dat avontuurlijke vroeger ook al had 🙂 Bijzonder dat de dromen die je als kind hebt op deze manier terug komen in je volwassen leven, en dat je ze mee wilt geven aan je eigen kinderen. Wat fantastisch dat jullie naar India gaan, dat lijkt me een zeer fascinerend land. Mooi dat je dit met je gezin kunt beleven! Alvast een hele mooie reis gewenst!

 3. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het super cool vind dat je dit doet! Zelf hebben we als gezin altijd veel en ver met onze kinderen gereist en ook als single mama met nu ouders kindjes Reis iknog net zo graag…. ze leren er heel veel van! Dus, ga zodoor en je dochter zal er alleen maar “rijker” door worden!

 4. Ik kan het ook alleen maar aanmoedigen. Kinderen worden er alleen maar beter van als ze meerdere culturen leren kennen. Ook de mooie herinneringen die ze maken zullen hen altijd bij blijven.

 5. Helemaal mee eens! Onze kleuter is inmiddels in Thailand en Amerika geweest en we hopen er nog vele verre bestemmingen aan toe te mogen voegen. Zo’n reizen zijn super leerzaam. Sommige mensen zeggen dat jonge kinderen zich hier later toch niks meer van herinneren, maar onze dochter (6) roept soms dingen van een aantal jaar geleden die wij zelf niet eens meer wisten, of ze herkent op tv de plaatsen waar ze geweest is.

  1. Dat zijn allebei geweldig mooie landen Pris! En heel herkenbaar wat je zegt over de herinneringen van je dochter. Mijn dochter is ook 6 en ze kan zich inderdaad nog dingen herinneren van landen waar ze is geweest in haar 3e levensjaar. Heel bijzonder vind ik dat. Ik hoop dat jullie samen nog vele mooie reizen mogen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.