Roemenië: Oost-Europa op zijn best

Transfagarasan

Roemenië, ik had geen idee wat ik van je moest denken. Verhalen over armoede, diefstal, zwendel en een norse bevolking doen de ronde wanneer ze het over je hebben. Dat klinkt niet echt aanlokkelijk. Maar als ervaren reiziger weet ik als geen ander dat vooroordelen slechts vooroordelen zijn, en nooit echt de realiteit. Als ervaren reiziger weet ik dat je gewoon moet gaan kijken om te weten hoe het is. Dus ik kwam even bij je op bezoek.

TIP: Een rondreis Roemenië is ook op maat mogelijk. Bekijk het Roemenië-aanbod van Better Places, een reisorganisatie met een maatschappelijke en duurzame missie. Bij Better Places kun je kiezen uit verschillende Roemenië reizen, of je nu op zoek bent naar een wandelvakantie, een familievakantie of een treinreis. In overleg met een lokale reisexpert stel je je eigen reis samen.

Al van kinds af aan lonkte de regio Transsylvanië mij. Een regio van griezelige, dichte bossen, van beren en wolven, van bochtige bergwegen, van mist in de heuvels, van oude zigeunervolken en niet te vergeten het kasteel van graaf Dracula. Mysterieus fluisterend riep je me, als een dwalende stem in de verte. En daar was ik dan.

Roemenië

Vanuit Boekarest leidde je me de bergen in. Over de Transfagarasan, volgens velen de mooiste weg ter wereld. Er waren dichte bossen met prachtige herfstkleuren, vol beren, wolven en lynxen. Een weelderige lappendeken van scharlakenrood, okergeel en vlammend oranje bekleedde de contouren van jouw heuvels. Mistflarden bedekten de heuveltoppen, om opeens weer op te lossen in het niets. Als een mysterieus toneelspel, dat op steeds weer een andere plek verder speelt. Je leidde me langs glinsterende meren, schitterend in de ochtendzon. De imposante Transfagarasan slingerde verder, dieper de bergen in. Het werd kouder. Er kwamen bergketens aan met sprookjesachtige namen. Het Cindrelgebergte en de Fargaras-hoogte werden bedekt met een laagje sneeuw. Betoverend mooi.

Herfst in Roemenië

Oh Roemenië, je had me al te pakken en het was nog niet eens afgelopen. Je leidde me verder vanuit de woeste bergen naar het lieflijke boerenland, waar kromme oma’s met hoofddoekjes de oogst nog binnen haalden, waar mannen met grote snorren op paard en wagen voorbij kwamen en waar prachtig gekleedde zigeuners in mooie versierde woonwagens waren neergestreken. Er waren Middeleeuwse dorpjes, waarvan alleen de geasfalteerde hoofdweg en de moderne verkeersborden verraden dat het 2016 is. Je pastelkleurige huisjes met hun leien daken, je kasseien straatjes, je zanderige zijwegen en het vervoer met paard en wagen deed me op een vreemde manier denken aan Cuba. Aan stadjes als Trinidad en Camaguey. We vinden overeenkomsten in de gekste hoeken van de wereld.

Sighisoara

We vonden jouw typische houten kerkjes met hun Transsylvanische puntdaken en jouw kastelen, duister, mysterieus en oud. Graaf Dracula zal zich hier wel thuis hebben gevoeld.

Roemenië, wat een fijne ontmoeting. Een land waar mannen met grote snorren je een tandenloze glimlach schenken, waar paard en wagen nog een heel normaal vervoersmiddel is, waar middeleeuwse dorpjes nog hun oude glorie hebben weten te behouden en waar oerbossen, woeste bergketens en het lieflijke boerenland elkaar steeds afwisselen. Roemenië is niet eng en armoedig, Roemenië is Oost-Europa op zijn best.

16 Reacties

 1. Grappig dat Transsylvanië je al van kinds af aan aantrok. Ik had er tot een paar jaar terug nog nooit van gehoord. Maar toen ik er wel over zag en las op internet wilde ik er naartoe! Lijkt me echt super. Maar nog niet geboekt dus… steeds komt er wat anders tussen lijkt het wel. Komend jaar Georgië, haha. Maar ik ga een keer naar Transsylvanië, ook over de Transfagarasan… lijkt me fantastisch.

  1. Dankjewel voor je reactie Yvonne. Ik la graag griezelverhalen vroeger, en dan kom je snel in Transsylvanië terecht. Dat het ook zo ontzettend mooi was, wist ik toen nog niet maar dat heb ik ter plaatse mogen ontdekken. Als je de kans hebt: gaan! Georgië lijkt me ook erg mooi, wat gaaf dat je er naar toe gaat!

 2. Die middeleeuwse dorpjes lijken me ook heel leuk, vind de ”moderne bouw” maar niks, die oude stijl is veel gezelliger en warmer, als je snapt wat ik bedoel.

  Groetjes, Lucien (Blogger)

 3. Wat een geweldig blog! Echt prachtig geschreven. Ik heb echt heel veel zin in onze auto vakantie naar Roemenië. De auto is gecontroleerd en ingepakt. Op weg met onze nieuwe auto naar een nieuw avontuur. Roemenië wij komen er ook aan!

 4. Wat een mooi artikel en wat een waanzinnig gave foto’s! Ik ben me voorzichtig aan het oriënteren: volgend jaar zomer willen we een roadtrip Oost-Europa maken en dan ook Transsylvanië aandoen. Ziet er echt prachtig uit!

 5. Wat een leuke en enthousiaste beschrijving van jou reis. , ik ben al helemaal nieuwsgierig naar de dorpjes. ik ga volgende week met drie vrienden per motor de transalpina en transfagasaran rijden. wat mag ik echt niet missen?

  1. Dag Geert, dankjewel voor je reactie, leuk om te horen! Wat gaaf, om met de motor deze mooie routes te gaan rijden! Ik rij zelf een Intruder uit ‘87, maar de Transfagarasan reed ik met de auto. Wat voor een motor rij je?

   Qua dorpjes: begin de route in Pitesti (enkel startpunt) en rij over de 7c naar het Baleameer en zo naar Cartisoara. Hier eindigt de Transfagarasan. De route is in een dag te rijden, de dorpjes onderweg stellen niet veel voor. Ik adviseer je vooral om na de Transfagaran naar Sibiu, Biertan en Sighisoara te gaan. Geweldig mooi en in de buurt. Mocht je verder de omgeving nog gaan verkennen dan mag je Bran en Boekarest ook niet overslaan.

   Alvast heel veel rijplezier gewenst, ik ben benieuwd naar jullie ervaring!

 6. Ik rij op een Moto Guzzi 1200 sport
  Maar nu voor het eerst motoren gehuurd ..We vliegen op Boekarest.
  Zal best even wennen zijn een bmw huurfiets 🙂

  Sibiu heb ik al op het lijstje staan idd, zal de andere er ook aan toevoegen!

  1. Wat gaaf Geert! Dat lijkt me wennen ja, een BMW 🙂 Ben benieuwd hoe je het gaat ervaren en wat je van de mooie plaatsjes in Roemenië vindt.

   1. Hoi Kelly,

    Beetje late reactie.. maar het was een geweldige trip!!
    Wat een geweldig land en vriendelijke mensen. Transfagarasan was helemaal super. We hebben zelf een beer met twee jongen gespot op een afstand van 50 mtr. Sibiu en Bran is ook een echte aanrader, bedankt nog voor de tips.
    Ik kan hier helaas geen foto of filmpje achter laten ..

    1. Hoi Geert, Heel graag gedaan! Ik heb de foto’s gezien via facebook, wat een prachtige trip! En Roemenië is inderdaad een geweldig land ja.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.