Van vogelspin tot schapenkop: de 10 raarste dingen die ik heb gegeten op reis

Tarantula eten in Cambodja

Waar wij Hollanders het graag bij een boterhammetje met hagelslag en stamppot met rookworst houden, eten ze in andere delen van de wereld de meest vreemde dingen. Oké, toegegeven, van onze rauwe haring en frikandellen walgen ze in andere landen misschien ook. Maar het kán altijd gekker. Babymuisjes, wijn van slangengif, vogelspinnen, embryo’s…. Zomaar een greep uit het Aziatische assortiment. Wat mij betreft zijn Aziaten toch wel de koplopers rare dingen eten. In Azië, Afrika maar ook in ons eigen Europa heb ik veel van die rare dingen geprobeerd. Niet omdat het me nou bijzonder aantrekkelijk leek, maar omdat ik ten eerste vind dat ik alles een keer moet proberen in het leven en ten tweede omdat lokale specialiteiten, hoe walgelijk ook, onderdeel zijn van de cultuur en daar wil ik me volledig in onderdompelen.

Dus: smakelijk eten! 

Dit zijn de 10 raarste dingen die ik at:

1. Op nummer 1, de vogelspin 

 

Tarantula eten
Creepy crawlers‘, zo heette nummer 5 op het menu bij restaurant Romdeng in Phnom Penh, Cambodja. Gefrituurde tarantula met chilisaus. We gingen aan tafel en opeens sperden de ogen van reisgenoot Roy zich wijd open, zijn blik gericht op iets achter mij. Verschrikt en vol walging gebaarde hij dat ik achter me moest kijken. Daar stond, op een wiebelig kastje, een kom vol levende vogelspinnen. Dat hielp niet echt in de wetenschap dat ik die dadelijk op mijn bord ging krijgen. En daar kwamen ze aan, 3 op een rij, op een bordje met een keurig blaadje sla. Ik heb er eerst een kwartier vol afschuw naar gekeken. Die arme kleine Nikki begon aanvankelijk te huilen, maar daarna heeft ze er een foto van gemaakt. Ik durfde alleen de poten te eten. Ze waren harig en eng. Maar… het viel best mee! Er zat totaal geen smaak aan. Er zit een soort kraakbeen in de poten. Het lijf trok ik echt niet, dat was één grote pus-bal….

2. Schorpioen op een stokje

Schorpioen eten

Deze at ik op Khao San Road in Bangkok, Thailand. Wederom alleen de poten geprobeerd, het lijf durfde ik niet aan. Het smaakte niet echt lekker: naar iets wat heel erg verbrand is, en vol gezogen met vet. En krokant. Dus een soort mega aangebrande chips die vol vet is gezogen.

3. Zijdewormen, sprinkhanen en mieren

Zijdewormen en sprinkhanen eten

Deze at ik ook in Cambodja. De zijdewormen waren van buiten krokant en van binnen een beetje smeuïg. Het smaakt echt naar insect. Die geur die je in het bos ruikt als het herfst is. Zo een geur van natte, beschimmelde bladeren en luizen. Zo smaken ze dus. De sprinkhanen waren te walgelijk, ik heb ze uitgetuft. Ze hadden een hele sterke, bijna chemische smaak. De mieren waren niet heel vies, lekker knapperig.

4. Waterslang

Wijn van cobra
Wijn van cobra

De waterslang heb ik gegeten in Viëtnam. Het smaakte naar taaie kikker met een bot en graten in het midden. Niet onaangenaam, wel veel kauwen. Ze hadden in Viëtnam ook slangenwijn, maar dat durfde ik niet! Er zat een cobra in een soort water en dat stond dan al 3 jaar te trekken. Het gif sijpelde er lekker in maar dat kon geen kwaad volgens de brouwer.

Waterslang eten
Waterslangen
Waterslang eten
Waterslang eten

 

 

 

 

 

 

5. Haggis

Haggis eten
Haggis eten

Haggis is gevulde schapenmaag met hart, long, lever en niervet, een Schotse specialiteit. Ik verwachtte iets walgelijks, maar het was best wel lekker!

6. Schapenkop

Schapenkop
Schapenkop koop je gewoon bij de slager in Marokko

Schapenkop wordt veel gegeten in Marokko. Je kunt ze gewoon bij de slager kopen. Het klinkt vies maar het is best lekker!

7. Walvis en papegaaiduiker

Walvis eten
Walvis eten

Walvis at ik in IJsland. Walvis ziet er uit als biefstuk en de smaak zit een beetje tussen biefstuk en tartaar in. In tegenstelling tot hetgeen je verwacht smaakt walvis dus totaal niet naar vis, maar naar vlees. Papegaaiduiker heeft een wild smaak, met een visachtige ondertoon. Heel bijzonder en erg lekker.

8. Stierenballen

Stierenballen

Stierenballen at ik in Andalusië. Ze waren een beetje glibberig en melig tegelijk. De structuur lijkt op die van knödel. De smaak is wat vet en rundachtig, maar niet heel doordringend.

9. Krokodil

Krokodillen aaien
Krokodillen aaien in Gambia

Krokodil is erg lekker! Het vlees is erg mals. Ik at het voor het eerst in Australië, later in Gambia en daarna in Viëtnam.

10. Kikker

Kikker eten
Kikker eten

Kikker heb ik gegeten in Frankrijk, Thailand, Viëtnam en gewoon in Holland. Qua structuur heeft het veel weg van inktvis, maar het is wel wat malser. Verder is het lekker krokant en de smaak is prima.

Wat zijn de raarste dingen die jij hebt gegeten? Zou je de vogelspin durven eten?

 

2 Reacties

  1. Nee, die zou ik niet eten bah☺Ik vind het ook zielig eerlijk gezegd..In Vietnam zag ik ook dat er van alles levend werd aangeboden, ook honden ! Toch heb ik wel een aantal dieren gegeten, het meeste in Zuid-Afrika. In Ecuador stond cavia op het menu. Ook at ik krokodil in ZA. Die krokodil heb ik trouwens ook geaaid in Gambia..eigenlijk niet goed wijs, want je staat midden tussen de krokodillen in en het is al diverse keren mis gegaan met touristen ! Ik hou eigenlijk (niet meer) van die Aziatische landen, waar alles maar levend aangeboden wordt op de markt of in restaurants. Vooral Vietnam en China ! Ik vind het vreselijk zielig. Die dingen die jij daar allemaal eet, zou ik ook niet durven te eten trouwens hoor. Vind het dus best knap dat jij dat aandurft. Zelf eet ik in Nederland bijna geen vlees, nog net geen vegetarier, maar denk wel aan al dat dierenleed. Het is niet zozeer dat men die aparte dieren eet, maar de manier waarop ze dood worden gemaakt in Azie. Snap je wat ik bedoel ?

    1. Inderdaad Margreet, Viëtnam is wat dat betreft wel erg extreem. Honden, ratten, poezen, muizen, apen, alles wordt gegeten. Toch zou ik ook dat proberen, hoewel ik je mening deel dat het zielig is. Dan draag ik er dus aan bij om het in stand te houden, ik weet het. Best hypocriet gedrag. Toch wint mijn nieuwsgierigheid het standaard van etisch besef. Ik vermoed dat ik op reis een zeer onetische eter ben. Waar ik in Nederland zeer bewust mijn vlees kies, laat ik me op reis alles voorschotelen omdat ik daar alles wil proberen zoals het lokaal wordt klaar gemaakt. In Azië kijken ze helemaal nergens naar wat dat betreft, dus ik snap goed wat je bedoelt. Favoriet zal het nooit worden. Het is proberen om te proberen, dus eenmaal en daarna nooit meer. Wat de krokodillen betreft, als je er over nadenkt is het inderdaad gekkenwerk om daartussen te gaan staan. Toch doe je het als je de kans krijgt. Ik ben nu wel benieuwd hoe de cavia smaakte in Ecuador?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.