Woest en prachtig IJsland: een fotoblog over het land van vuur en ijs

De Eyjafjallajokull

IJsland. Wat mij betreft het mooiste land ter wereld. Nergens ben ik zo overweldigd geweest door de kracht van Moeder Natuur. Nergens heb ik me zo één gevoeld met de aarde als daar. Als klein en nietig mens stond ik vol verwondering kijken naar al dat gigantische natuurgeweld. IJsland, je was ongelooflijk mooi. Het land van vuur en ijs bezit een zielsberoerende schoonheid die met geen pen te beschrijven is. IJsland moet je ervaren, in je opnemen, en tot in het diepst van je ziel door laten dringen. 

Wie denkt aan louter sneeuw en ijs heeft het mis. IJsland is een land van extreme natuurverschijnselen. Desolate landschappen, woeste bergen, groene valleien, zwarte lavavlaktes, vuurspuwende vulkanen, duizenden watervallen, kokende geisers, een zee vol ijsschotsen, het noorderlicht, walvissen, de middernachtzon, papegaaiduikers, schattige houten dorpjes, prachtige paarden met woeste manen en heel veel sneeuw en ijs. Alle wonderen van moeder natuur vind je op 3 uur vliegen van Nederland. Ik bedoel, kijk even:

Vliegen over IJsland

Vliegen over IJsland met Icelandair. En dan bij aankomst door naar Grindavik. Want daar ligt The Blue Lagoon. Buiten zwemmen met vrieskou, het kan in dit geothermisch meer. Het water is bijna fluoriserend turquoise heeft een heerlijke temperatuur, en dat in die kou en met die achtergrond… wauw!

 

Blue Lagoon

Blue Lagoon

De landschappen in IJsland vormen een geweldig kleurenspel. Groen, zwart, wit, bruin, groen, je weet gewoonweg niet waar je moet kijken.

IJslands landschap

De Eyjafjallajokull
De Eyjafjallajökull. De wát?! De Eyjafjallajökull. Die vulkaan met die moeilijke naam die in 2010 het hele vliegverkeer in Europa ontregelde met zijn uitbarsting.

 

IJslands landschap
Zie je het boerderijtje?

IJslands sneeuwlandschap

IJslands landschap

IJslands landschap

En dan die wegen. Er is 1 grote rondweg rondom IJsland. De rest bestaat voornamelijk uit onverharde binnenwegen. Wij reden van west naar oost, langs de zuidkant van IJsland en mijn God, wat was dat ontzettend mooi.

Wegen in IJsland

Wegen in IJsland

De wegen in IJsland

Vliegtuig op de lavavlakte

Kilometers verwijderd van de bewoonde wereld en ver van de verharde weg, reden we met de 4 wheel drive over een enorme vlakte van gitzwart lavazand. Al rotsblokken ontwijkend en dwars door een riviertje heen, vonden we dit vliegtuig van de U.S. Navy. Ooit neergestort op een gletsjer verder landinwaarts, en door het verstrijken van de tijd hier terecht gekomen.
Hoe we op deze bijzondere plek terecht kwamen lees je hier.
Vliegtuig op de lavavlakte
Neergestort vliegtuig op de lavavlakte

Vliegtuig op de lavavlakte

En dan is er de zee. Woest, kil, en oneindig. Groots en meeslepend. En mooi. Zó mooi.
De zee bij Vik
De zee bij Vik
De zee bij Vik
Een strand van zwarte lava
De zee bij Jokulsarlon
De zee bij Jökulsárlón
En watervallen. Duizenden watervallen, de ene nog mooier dan de andere. Met een luid geraas stort het bergwater zich in de afgrond. Wild, ongrijpbaar, schuimend en onverschrokken. En aan de voet van zo een waterval, dan besef je pas echt hoe klein je bent.
Skogafoss
Skogafoss
Seljalandsfoss in de winter
Seljalandsfoss in de winter
Gulfoss
De bevroren Gulfoss in de winter
Oh ja, en gletsjers. In IJsland hebben ze er veel van. Je kunt er op hiken. Een absolute aanrader!
Gletsjer
Skaftafell. De blauwe kleur van deze gletsjer wordt veroorzaakt door het samenpersen van sneeuw en ijs.
Het gletsjermeer bij Jökulsárlón
Het gletsjermeer bij Jökulsárlón
Gletsjer in IJsland
Op de Skaftafell-gletsjer
Hiken op de gletsjer
Hiken op de Vätnajökullgletsjer
De geisers zijn nog zo een prachtig natuurverschijnsel in dit vulkanische land. Kokend water dat met volle kracht uit de grond spuit en borrelende poelen die naar zwavel (rotte eieren) stinken vind je op diverse plekken in IJsland.

Geiser

Geiser in IJsland

Geiser in IJslandIJslandse paarden.
IJslandse paarden
En dan is er nog Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. In heel IJsland wonen -bij benadering- slechts 300.000 mensen, waarvan er 120.000 in de hoofdstad wonen. Het doet dan ook heel dorps aan. In Reykjavik vind je veel leuke restaurantjes, houten huisjes en een héle rare kerk.
Reykjavik
Reykjavik
Kerk in Reykjavik
Kerk in Reykjavik
Ik wil graag nog eens terug naar IJsland. Zou jij naar IJsland willen?

 

 

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.