10 x geocachen op vakantie

IMG_2367

IJsland, maart 2014.

We rijden over de weg naar Vik als het kompas opeens aangeeft dat we naar rechts moeten, de lavavlakte op. Er loopt echter geen weg en er staat ook een hek omheen, dus we weten in eerste instantie niet hoe we de lavavlakte op moeten. Tot we een gat in het hek opmerken. Zou het…? Ik stuur de landrover tussen het hek door en we zien inderdaad iets van een vaag bandenspoor. We volgen het spoor en rijden al rotsblokken ontwijkend  schuin over heuvels van zwarte lava, kuilen van zwarte lava en vlakke stukken zwarte lava. Na 20 minuten rijden zie ik nergens meer iets anders dan de desolate, zwarte vlakte. De weg is weg, de zee is weg, de bomen zijn weg. Er is niets meer als een oorverdovende stilte en oogverblindend zwart. In de aanwijzingen stond iets over een rivier van ijsblokken waar je doorheen moest rijden om bij de schat te komen. Ik begin zenuwachtig te worden. Volgens de gps-tracker moeten we er over 1500 meter zijn, maar ondanks dat ik over de hele vlakte kan kijken zie ik nog niks. De vlakte blijkt verraderlijk, vals plat. Omdat alles zwart is kun je de niveauverschillen niet goed onderscheiden en als ik het spoor verder volg blijken we een heuvel op te rijden. En daar, achter de heuvel, ligt een riviertje. Ik stuur de landrover er doorheen en met enige moeite bereiken we de overkant. Nog 600 meter. Nog een heuvel. En daarachter, daar liggen de resten van het vliegtuig. Het vliegtuig was van de U.S. Army en is hier neergestort in 1973. Ik zet de auto langs de vleugel neer en we klimmen in het vliegtuig. Het is door midden gebroken maar met een sprong bereiken we de cockpit. Het kompas zegt dat ik er nu 3 meter vanaf ben. Ik zie iets vreemds. Het is de schat.

IMG_2367

Als leek denk je nu: wat is die in godsnaam aan het doen?! Datzelfde denk je waarschijnlijk wel eens als je doodgewone mensen stiekem door de bosjes ziet struinen terwijl ze iets zoeken op de grond, of als je ze onder straatbankjes ziet friemelen met een schroevendraaier en er gauw mee ophouden als je voorbij loopt. Het antwoord is simpel: geocachen!

Wat is geocachen?

Geocaching is een avontuurlijk spel waarbij je overal ter wereld met behulp van GPS-coördinaten schatten (‘caches’) kunt zoeken. Het basisidee is dat mensen caches verstoppen over de hele wereld en de coördinaten van deze caches delen op internet, waarna jij ze kunt gaan zoeken. Deze caches worden verstopt op plaatsen waar je normaal niet zo gauw komt. Vaak verstoppen cache-eigenaren hun caches op een mooie, speciale plek in hun omgeving die ze aan de zoekers willen laten zien.

De simpelste caches tonen hun coördinaat op internet en daar ligt de cache dan ook. Vaak moet je echter heel wat doen om het juiste coördinaat te bemachtigen: raadsels oplossen of in de omgeving nadere aanwijzingen zoeken om uiteindelijk op de juiste plek te komen. De cache zelf bevat vaak ook nog een inventieve creatie die open gemaakt moet worden om bij de schat te komen, zoals een codex of een kluisje op 6 meter hoogte in een boom dat op een of andere manier geopend moet worden. Soms blijkt de cache juist een schroefje in een lantaarnpaal te zijn waar een mini logrolletje in zit. En wat dacht je van een onderaardse tunnel of een zeegrot waar je iets moet zoeken? Een spannend spel dus, voor jong en oud.

Geocachen op vakantie

Waar we in Nederland graag raadsels oplossen, codexen kraken of ’s nachts door de bossen struinen om met behulp van verborgen reflectoren aan de bomen bij de cache te komen, vinden we het op reis juist leuk om caches te zoeken op bijzondere plaatsen. De cache zelf is daarbij meestal niet zo bijzonder, maar de locatie juist wel.  Op diverse geocaching platforms kun je per land zoeken wat de gaafste caches zijn. Je weet nooit waar je terecht komt en het brengt je op plaatsen die niet in je toeristengids staan, of juist in een onbekend hoekje van een bekende toeristentrekpleister.

Ik heb een top tien samengesteld van de mooiste geocache-locaties op reis:

  1. http://coord.info/GC3VMMA Sólheimasandur plane wreck, nabij Vik, IJsland 

Ver weg van de bewoonde wereld, op een eindeloze zwarte lavavlakte ligt het wrak van een neergestort vliegtuig van de U.S. Army. Je kunt er alleen komen met een 4 wheel drive en een goede gps-tracker, maar dat heb je al kunnen lezen in de aanhef van dit blog 😉 Vooral met het Noorderlicht aan de hemel is deze locatie geweldig mooi.

Geocaching Iceland
Gevonden!

 

  1. http://coord.info/GC282A Petra, Jordanië.

Om deze cachelocatie bereiken moet je beschikken over tijd, een lange adem en stevige schoenen. De cache ligt verstopt in de rotsformaties van Petra, de duizenden jaren oude stad van de Nabateërs die verstopt ligt achter een lange kloof. Achter de stad loopt een smal pad omhoog en daar moet je gaan zoeken.

Geocaching Petra
Hier ergens ligt hij verstopt

 

3 http://coord.info/GC1MQDB The North Woods, New York City. 

Deze cache ligt verstopt in de bossen van Nee York City. Bossen in New York?! Jazeker, in het noorden van Central Park vind je ‘The Nort Woods’, een wild bosgebied in Central Park. Heel vreemd om over rotsblokken te klimmen tussen de dichte bomen en de vogeltjes te horen in plaats van toeterende taxi’s. Het kan zijn dat je onder een brug moet gaan hangen.

Geocaching New York
Het cache-team in Central Park

4 http://coord.info/GC1MM7D Torr Road, nabij Cushenden, Noord-Ierland 

De meeste toeristen volgen de kustweg maar Torr Road mag je niet missen. De weg leidt over eindeloze groene heuvels, verlaten kerkhoven, heksenkringen en een verlaten vuurtoren. Op de cachelocatie heb je een  geweldig uitzicht op Schotland.

Torr Road
Torr Road
  1. http://coord.info/GC2177K Rudbjerg Knude, Noord-Jutland, Denemarken

Deze cache vind je bij de ondergestoven vuurtoren Rudbjerg Knude, in de kop van Jut. De  vuurtoren kon niet opboksen tegen het opstuivende zand en verloor in 1992 zijn functie. Vandaag de dag steekt het kopje van de vuurtoren nog boven het zand uit. Erg surrealistisch, maar prachtig mooi!

Rudbjerg Knude
Rudbjerg Knude

Bovenstaande geocachelocaties  komen voort uit mijn eigen ervaring. Ik heb echter ook nog een wishlist van gave caches op reis:

  1. http://coord.info/GC5M4E1 The bridge over the River Kwai, Thailand

Deze zomer gaan we naar Thailand, Cambodja en Viëtnam. Vanuit Bangkok gaan we naar Death Railway, de beruchte spoorlijn van Thailand naar Birma. Met een boemeltreintje kun je er nog een stukje overheen en bij de spoorbrug zou de cache ergens onder het spoor moeten liggen.

Death Railway
Death Railway

7. http://coord.info/GC3Q9VP Tomb Raider-the Sequel, Ankor Wat, Cambodja 

Deze zomer gaan we naar Thailand, Cambodja en Viëtnam en in Cambodja mag een bezoek aan Angkor Wat niet ontbreken. In dit grootste religieuze monument ter wereld liggen ook geocaches verstopt en deze ligt op een wel hele mooie verstopplek. Met een beetje klauteren zouden we hem moeten vinden.

Angkor Wat
Angkor Wat

8. http://coord.info/GC1Z46T Kolmanskop – A Ghost Town, Namibië 

Deze cache brengt je naar een verlaten spookstadje in de woestijn van Namibië, waar de woestijn de huizen heeft veroverd.

Kolmanskop
Kolmanskop

9. http://coord.info/GC4M4B4 Formation of Salar De Uyuni, Bolivia. 

De cache brengt je naar de op een na grootste zoutvlakte ter wereld, op een hoogvlakte in Bolivia.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

10. http://coord.info/GC10CTQ Uhuru Peak, Mount Kilimanjaro, Tanzania 

Deze cache pak je niet zomaar even. Je moet er namelijk de Kilimanjaro voor beklimmen…. en ergens op grote hoogte kun je hem vinden.

Kilimanjaro
Kilimanjaro

Wil je zelf beginnen met geocachen? Kijk dan op www.geocaching.com. Je kunt er een account aanmaken. Zorg er wel voor dat je de regels goed kent om het spel niet te verpesten voor anderen. Het helpt om de eerste keer met een ervaren cacher op pad te gaan, zodat je weet hoe je moet zoeken en wat wel en niet is toegestaan.

Voor de rest… happy hunting! 

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.