Palestina is niet de meest voor de hand liggende bestemming om je vakantie door te brengen. Het is zelfs een van de meest omstreden regio’s ter wereld. Toch stak ik in 2013 de grens over. Door de hoge muur, vol prikkeldraad, naar een gebied dat bijna dagelijks in het nieuws is vanwege een oneindige oorlog en een dagelijkse dosis geweld. In dit fotoblog neem ik je mee naar de andere kant van Palestina. Een hele mooie kant.
We starten ons avontuur in Jeruzalem. Jeruzalem is niet alleen de hoofdstad van Israël, maar ook van Palestina. Ik zeg bewust Palestina en niet ‘de Palestijnse gebieden’, omdat Palestina in mijn optiek de volledige erkenning als staat verdient. Nog niet alle landen erkennen Palestina als zodanig. Nu is direct duidelijk hoe ik in het Israëlisch-Palestijns conflict zit, maar het voert wat te ver om daar in dit blog nader over uit te wijden. Palestina bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Gazastrook is het meest onveilige deel van Palestina en bevindt zich aan de Egyptische grens. De Westelijke Jordaanoever is relatief toegankelijk en vanuit Jeruzalem kun je- als Nederlander tenminste- de grens oversteken.
Vanuit Jeruzalem kun je de bus nemen naar de grens. Daar steek je te voet over. Bereid je voor op strenge militaire controles en vergeet je Israëlische papieren visum niet, als je nog terug wilt komen 😉 Eenmaal aan de andere kant kun je de taxi of bus nemen om het land te gaan verkennen. De eerste plaats die je vanuit Jeruzalem tegen komt is een van de heiligste plaatsen ter wereld: Bethlehem!
Bethlehem is een klein, rustig stadje dat bestaat uit de heilige kern en vluchtingenkampen die inmiddels zijn ‘gepromoveerd’ tot woonwijken. Op de plek waar Jezus is geboren staat nu een kerk. Verwacht geen pracht en praal zoals het Vaticaan, het is een rustige en ingetogen plek. Als je aan Jezus en aan Bethlehem denkt, dan denk je aan vrede op aarde. Helaas is dat in zijn geboorteplaats niet waar.
De mensen in Palestina benaderen ons zeer vriendelijk. Ze zien natuurlijk niet veel toeristen en vooral Nederlanders kunnen ze wel waarderen vanwege de in beginsel positieve Nederlandse grondhouding ten opzichte van een Palestijnse Staat (een enkeling daar gelaten). Met Omar de taxichauffeur vervolgen we onze weg langs spectaculaire, bergachtige woestijnlandschappen door de Kidronvallei naar het Mar Saba klooster, een Grieks-Orthodox klooster in een kloof dat nog steeds bewoond wordt. In de kloof vind je vele grotwoningen, waar monniken zich tot op vandaag nog terug trekken. Heel bijzonder om te zien.
Ook een bezoek aan een hele bijbelse plek mag niet ontbreken. Volgens de Bijbel de oudste stad ter wereld: Jericho.
Spreekt Palestina jou aan als reisbestemming? Waarom wel/niet? Ik ben benieuwd!
Ik was er in 1980 en 81, toen alles nog gewoon Israel was. Erg mooi !
Dat is inderdaad al even geleden Margreet! Het is nog steeds mooi!
Indrukwekkend verhaal en mooie foto’s!
Dank je Carlies!
Mooi hoor! De eerste blog waarop ik Palestina zie staan i.p.v. Israël! Top!!
Dank je Kira!