7 tips voor een autovakantie naar Denemarken

Ribe

Denemarken. Qua landschap heeft het wat weg van Nederland, het is er alleen glooiender en vele malen rustiger. Ter vergelijking: in Denemarken wonen maar 5,6 miljoen mensen, in Nederland 17 miljoen. Dit terwijl beide landen ongeveer even groot zijn. Denemarken is zelfs nog ietsje groter dan Nederland. Je kunt je dus wel voorstellen Denemarken wat meer uitgestrekte landschappen kent en wat kleinere dorpen en steden, want er is simpelweg veel meer plaats.

Prijzen

Op Dansk.nl en Sologstrand.nl kun je al voor € 130 per week een vakantiehuisje huren in Denemarken, dus dat is super goedkoop! Ook de prijzen voor een overnachting op de camping vallen mee. Denemarken is dan ook een leuke vakantiebestemming voor bijvoorbeeld de meivakantie of de herfstvakantie. Omdat wij voor een autorondreis kozen en dus niet langer dan 1 á 2 nachten op dezelfde plek bleven, hebben wij zelf veel gebruik gemaakt van Airbnb, waarbij je een huis kunt huren van particulieren. Airbnb is vaak veel goedkoper dan een hotel of een vakantiehuisje voor een nacht.

Daarnaast is Denemarken vrij dichtbij Nederland en hoef je dus niet zo ver te rijden om op je vakantie adres te komen. In Denemarken betaal je nu (nov. 2015) voor een liter benzine 9,95 DKK, dat is ongeveer € 1,33 en daarmee is de benzine zelfs iets goedkoper dan bij ons. Zo hoeft een vakantie naar Denemarken helemaal niet duur te zijn!

Het eten en drinken in restaurants is wel relatief prijzig. In de supermarkt valt het dan weer mee.

Grenen
Grenen

7 tips voor een auto rondreis door Denemarken

Wij reden 6 dagen rond door Denemarken en bezochten daarbij de volgende plaatsen, die erg leuk zijn, ook voor kinderen:

1. Ribe

Ribe is de oudste stad van Denemarken. Ribe werd gesticht in 850 voor Christus en het stadje bestaat uit een aantal kasseienstraatjes met vakwerkhuisjes uit de Middeleeuwen, waarvan er maarliefst 100 op de monumentenlijst staan. De muren staan schots en scheef en de huisjes hebben allerlei kleuren, hetgeen een leuk effect geeft. Aan het pleintje bij de kerk vind je het oudste hotel van Denemarken (hotel Dagmar), het oudste stadhuis van Denemarken en de oudste herberg van Denemarken (Weis Stue) waarvan de originele inrichting uit 1704 nog bewaard is gebleven. Hier serveren ze allerlei traditionele Deense gerechten. Wij vonden de bediening helaas niet echt een succes dus zijn we gaan lunchen bij Quedens Gaard Cafe, enkele meters verderop. Hier kun je heerlijk lunchen in een sfeervolle ambiance, namelijk een snoepwinkel met ouderwets snoepgoed. Dat was voor Nikki natuurlijk een feest. Ook leuk voor de kinderen is het Vikingmuseum in Ribe.

Ribe
Ribe
Vakwerkhuisjes in Ribe
Vakwerkhuisjes in Ribe

2. Legoland

De toegang is erg prijzig, voor kinderen kost de toegang 299 DKK (ca. 42 euro) en voor volwassenen 329 DKK (ca. 46 euro). Er zijn echter geregeld aanbiedingen waarbij je korting krijgt op toegangskaartjes, of waarbij je gratis toegang tot Legoland krijgt bij de huur van een vakantiehuisje. Kijk dus uit naar een aanbieding wannneer je naar Legoland wilt gaan. Voor een aantal attracties moeten kinderen 1.20 meter zijn, dus voor kleinere kinderen die niet overal in kunnen is het in verhouding echt heel duur. Het park telt een aantal achtbanen, veel attracties voor kinderen en diverse shows. Uiteraard is alles van lego gebouwd. Wat erg mooi is om te zien in Legoland zijn de nagebouwde miniatuursteden en bouwwerken. Zo zijn de steden Kopenhagen, Ribe, Amsterdam en Bergen tot in detail nagebouwd van legosteentjes. Ook vind je er diverse van lego gebouwde beroemde kastelen en havens, maar ook het Vrijheidsbeeld, Abu Simbel en het Witte Huis.

Legoland
Legoland

3. De kop van Jut: Skagen en de landtong Grenen

Noord-Jutland is de noordelijkste regio van Denemarken en daar vind je bij het stadje Skagen de landtong Grenen. Dit is de plek waar de Baltische Zee en de Noordzee elkaar raken. De zeeën hebben allebei een andere kleur en een andere samenstelling, waardoor ze niet mengen. Je ziet dus een duidelijke lijn door de zee lopen vanaf de landtong. De golven van beide zeeën botsen hier tegen elkaar en dat is een vreemd gezicht!  De stromingen zijn hier echter levensgevaarlijk, dus ga hier niet de zee in. Op het strand vind je verder nog een aantal oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Na het bezoek aan de landtong is het leuk om door de straatjes van het artistieke dorpje Skagen te slenteren.

Bij Grenen komen 2 zeeën samen
Bij Grenen komen 2 zeeën samen

4. Den tilsandede Kirke

Een klein stukje onder Skagen ligt Den tilsandede Kirke. Deze kerk is in de 13e eeuw gebouwd en rond het jaar 1800 verlaten omdat de zandduinen de kerk overspoelden met zand. De gelovigen moesten elke zondag de deur van de kerk uitgraven om binnen te komen. Men heeft de kerk dus prijs gegeven aan de woeste duinen. Alleen de toren van de kerk steekt nog boven het zand uit. Rode paaltjes in het zand geven aan waar vroeger de sacristie en het kerkhof lagen.

Den tilsandede Kirke
Den tilsandede Kirke

5. Rudbjerg Knude

Van hetzelfde laken een pak is de ondergestoven vuurtoren Rudbjerg Knude, enkele kilometers vanuit Skagen terug naar het zuiden. Ook deze in 1800 gebouwde vuurtoren kon niet opboksen tegen het opstuivende zand en verloor in 1992 zijn functie. Tot 2002 is het gebouw nog in gebruik geweest als museum, maar de zanderosie was niet te stuiten hetgeen het museum tot sluiting bracht. Vandaag de dag steekt het kopje van de vuurtoren nog boven het zand uit. Erg surrealistisch, maar prachtig mooi!

Rudbjerg Knude
Rudbjerg Knude

6. Rabjerg Mile

In dit duingebied met stuifzand ligt Rabjerg Mile, de soms wel 40 meter hoge wandelende duin van Denemarken die ontembaar blijkt. Het is een van de grootste wandelende duinen van Europa en je waant je dan ook in de woestijn, zo hoog en uitgestrekt zijn de onbegroeide zandbergen. In dit deel van Denemarken zijn er meer zonuren dan in de rest van het land, ook valt er meer licht door de weerkaatsing vanaf de wateren. Het is dan ook een prachtige plek om de zonsondergang te zien! Voor de kinderen is het met name leuk om er vanaf te rollen 🙂

Rabjerg Mile
Rabjerg Mile

7. Den Gamle By – Aarhus

In Aarhus ligt, midden in centrum, het openluchtmuseum Den Gamle By. Het werd in 1914 geopend, nadat er 80 historische gebouwen naar Aarhus waren verplaatst. Den Gamle By geeft een beeld van een historisch Deens stadje. De acteurs beelden oude ambachten uit en spelen historische evenementen na. Je krijgt zo een goed beeld van werken en leven in vroegere tijden. Voor kinderen is dit heel erg leuk en leerzaam.

Den Gamle By
Den Gamle By

Al deze bezienswaardigheden vind je in Jutland, het vasteland van Denemarken. Het rondje is prima geschikt voor een autovakantie. Wij reden na dit rondje nog door naar Kopenhagen, maar daarover lees je meer in mijn volgende blog over Denemarken!

Voor meer informatie over Denemarken kun je terecht bij Visit Denmark.

Trekt Denemarken jou aan? Waarom wel/niet?

10 Reacties

 1. Haha, geweldig, dat stralende snoetje bij Legoland. Dank je voor alle tips, fijn dat Airbnb daar ook werkt, wordt daar zelf steeds meer fan van moet ik zeggen. 🙂

  1. Dank voor je reactie Yvonne! Airbnb is echt een fijne uitvinding ja 🙂 Ik heb er tijdens mijn laatste reizen veel gebruik van gemaakt en dat is goed bevallen.

 2. Leuke blog en bedankt voor je tips! Binnenkort ga ik ook met de auto naar Denemarken, mooi om te zien dat het niet zo duur hoeft te zijn. En voor de kinderen is een bezoekje aan Legoland zeker leuk. En de andere plaatsen zijn zeker ook een bezoekje waard.

  Gr.
  Lucien Lachman (Blog Autoroadshow)

  1. Dankjewel Lucien! Denemarken is prima te doen met de auto. Het is er bovendien een stuk rustiger op de weg dan in ons eigen landje. Leuk dat je binnenkort gaat! Wie weet heb je nog wat aan de tips. In elk geval alvast een fijne trip gewenst!

 3. Met mijn man was ik op zoek naar een nieuwe vakantie bestemming en dit keer willen we ook met de auto gaan, omdat ik nu ook mijn autorijbewijs heb. Nu zie ik bij u Denemarken staat en aan de foto’s te zien lijkt het mij ook super leuk om daar eens naar toe te gaan. Ik ga het maar eens overleggen met mijn man.

 4. Wat een geweldig land om doorheen te reizen met de auto. Ik ben inmiddels drie keer hartje winter die kant op geweest. Vergeet niet je auto goed te prepareren. Voldoende verlichting, reservewielen, spijkerbanden, dikke kleding en poolschoenen zijn zeker geen luxe in die koude.

  1. Dat klinkt goed Bas! Als ik in de winter met de auto weg ga, weet ik bij wie ik moet zijn Denemarken in de winter lijkt me ook mooi.

 5. Hallo, hoeveel dagen verbleven jullie ongeveer op elke plaats? Op welke plaatsen hebben jullie overnacht? Ik ben zelf ook een 10-daagse rondreis aan het plannen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.