Het Unox leven

‘Kun jij de afwas even doen schat? Dan doe ik de kinderen naar bed. Kunnen we daarna fijn samen Goede Tijden kijken, of uitzoeken naar welke camping aan de Cote d’Azure we deze zomer gaan voordat ik aan mijn punnikwerk begin’. Dit is een conversatie die ik nooit zal voeren.

Want al mijn hele leven krijg ik de rillingen bij de gedachte aan een ‘Unox-leven’: 2 kinderen, een labrador, om 6 uur eten (unoxsoep, de aardappelen geprakt met jus, een karbonaadje, en chocoladepudding toe), een man die ’s morgens met zijn broodtrommel onder de snelbinders naar het werk fietst, als mama een parttimebaan, ’s avonds tv kijken en iedere zomer met de caravan naar Zuid-Frankrijk. De meeste mensen zien dit waarschijnlijk als hun ideaalbeeld en zijn tevreden wanneer zij dit hebben bereikt. Ik niet. Als single mama met een levenslustig, energiek en avontuurlijk karakter was het wel even een uitdaging om een wat huismusseriger bestaan te gaan leiden, daar ben ik heel eerlijk in. Ik ben geen type om thuis voor de buis te zitten. En hoewel het moederschap me zoveel heeft gebracht en zoveel voldoening geeft, heb ik een enorme behoefte aan wat ruimte voor impulsiviteit, om vrij te zijn, mezelf te ontplooien, op reis te gaan, nieuwe zienswijzen te ontdekken, te beleven, mee te maken, proeven, voelen, ervaren. De wereld is zoveel groter dan mijn huiskamer en mijn dromen houden niet op bij de voordeur.

Maar hoe combineer je je reislustige, zoekende ziel nou met het moederschap? Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren (mijn prachtige dochter is nu 4), is het dat je niet alles op hoeft te geven als je moeder bent. Je kind is het belangrijkste, maar jijzelf bent er ook nog. En als je zelf niet gelukkig bent, kun je een ander ook niet gelukkig maken. Ook je kind niet. Je moet doen wat voor jou voldoening geeft en dit integreren in het leven met je kind. Ontwikkel je talenten, besteed aandacht aan jezelf, leer, en lééf. Dat kun je fantastisch combineren met het moederschap, het is een kwestie van doen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn droom om de hele wereld te zien geïntegreerd in de opvoeding van mijn dochter: we maken samen een wereldreis. In stukjes, want een wereldreis maken, dat doen we alleen in de schoolvakanties. Mijn dochter leert daar ontzettend veel van omdat ze ziet hoe andere mensen leven, dat er verscheidenheid is op de wereld, dat niet iedereen een dak boven het hoofd heeft en dat mensen hoe arm ze ook zijn, gelukkig kunnen zijn. Ze genoot met volle teugen van Jordanië, Cuba, Albanië, Schotland, nog 10 andere landen en ja, ook van de camping in Zuid-Frankrijk…

Als je moeder bent, is geen droom te gek om het een sluimerend wolkje te laten. Je moet alleen je ritme aanpassen.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.