Reizen: het is nu even niet mogelijk omdat vrijwel elk land in quarantaine en lockdown is. Heel vervelend voor de mensheid, maar de natuur geniet met volle teugen van de afgenomen drukte en vervuiling. Het is in elk geval duidelijk dat we na deze crisis met z’n allen een aantal zaken heel anders moeten gaan aanpakken. Waaronder de manier waarop we reizen.
Uit eten gaan, shoppen, sporten in teamverband en naar de bioscoop gaan zijn ineens een overbodige –of zelfs gevaarlijke– luxe geworden. We leren nu om thuis productief te zijn, onszelf te vermaken en fit te blijven. En wat blijkt? We geven minder geld uit dan ooit. Dit zorgt voor inzichten die we gaan merken in de reiswereld. Ik denk én hoop dat we in de nabije toekomst klimaat- en budgetvriendelijk gaan reizen.
Slow travel is beter voor het milieu
Al vóór deze virusuitbraak was slow travel een belangrijke trend. Velen voorspelden zelfs dat het dé reistrend voor 2020 zou worden. Het is moeilijk om slow travel in woorden te vatten; het is meer een gevoel dan dat er een technische definitie voor is. Het langzamer reizen is er een resultaat van.
Het gevoel dat slow travel bij mij oproept, is er één van respect voor de planeet en zijn bewoners. Een gevoel van bewustzijn. Je maakt bewuste keuzes bij het plannen van jouw reis en tijdens de reis zelf, met het welzijn van alles en iedereen in je achterhoofd.
Dus in plaats van ergens heen te vliegen omdat het goedkoop is, kijk je of je er niet met een milieuvriendelijker vervoermiddel heen kunt. Als dat niet kan omdat jouw bestemming te ver weg is, zou je jezelf af moeten vragen of het echt nodig is om zo ver te reizen. Want in plaats van surfen op Bali kun je dat ook prima aan de Atlantische kust van Zuid-Frankrijk doen. Prachtige witte stranden vind je in Noord-Polen of gewoon op Schiermonnikoog. En goedkoop uit eten? Daarvoor kun je naar een willekeurig Oostblokland.
Bij alles wat je op reis doet –slapen, eten, excursies– sta je voor keuzes. Bij slow travel hoef je echt niet altijd voor de milieuvriendelijkste optie te kiezen, zolang je maar bewust bent van je opties. En als je ervoor kiest om op een later moment te compenseren voor een eerdere keuze, houd je een schoon geweten.
Hoe je klimaatvriendelijk reist
- De trein is het schoonste gemotoriseerde vervoermiddel
Als het gaat om de meest vervuilende vervoermiddel voor de lange afstand, voert het vliegtuig de lijst aan. Je stoot al gauw honderden kilo’s koolstofdioxide uit. De auto is eigenlijk alleen milieuvriendelijker als je er met meer dan twee personen in rijdt. De trein en de touringcar zijn de schoonste opties. - Loop of fiets naar je bestemming Helemaal goed voor het milieu en het klimaat is natuurlijk het mijden van gemotoriseerd transport. Denk daarom ook eens aan een wandelvakantie of een fietsvakantie. Bonuspunten als je lopend of fietsend vanaf je huis naar de bestemming(en) gaat.
- Kamperen is milieuvriendelijker Grote hotels zijn betonnen monsters die enorm veel energie verbruiken. Je doet er beter aan om in een vakantiehuisje te zitten of, liever nog, door te kamperen. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je moet afzien: een caravan of camper is een huis op wielen. Een andere milieuvriendelijke optie is huizenruil.
- Neem een herbruikbare waterfles mee Plastic fabriceren kost veel energie. Onze pogingen tot recyclen ten spijt, komt veel plastic terecht in de natuur waar het een eeuwigheid duurt tot het afgebroken wordt. Door elke dag een fles water op je bestemming te kopen, draag je bij aan dit probleem. Neem liever een herbruikbare waterfles mee die je vult bij je accommodatie of in een restaurant.
- Steun de lokale economie Denk lokaal. Je reist naar een plek waar je doorgaans niet woont en waar je, hoe minimaal dan ook, toch een impact hebt. Je kunt dan op zijn minst de lokale economie steunen. Koop dus liever in kleine winkeltjes dan grote supermarkten en kies voor onafhankelijke restaurants in plaats van de bekende franchises. Je eten kopen op de plaatselijke markt is niet alleen goed voor de lokale ondernemers, maar ook een leuke belevenis en bovendien goed voor je portemonnee. Zeker als je gebruik maakt van een betaalpas van een van de nieuwe FinTech banken waarmee je zeer goedkoop de plaatselijke valuta uit de muur trekt.
Ik gaf hierboven al wat voorbeelden van slow travel; resultaten van bewuste keuzes. Vaak rollen uit die opties dezelfde keuzes. Hieronder zet ik een aantal kant-en-klare ideeën waarmee je klimaat- en milieuvriendelijk vakantie viert op een rijtje:
Klimaatvriendelijk is vaak ook budgetvriendelijk
Met slow travel zul je zien dat je vaak twee vliegen in één klap slaat. Aan de ene kant ben je klimaatvriendelijk bezig, maar tegelijkertijd reis je op een laag budget. Ga maar na: lopen of fietsen is gratis, huizenruil is vrijwel gratis en kamperen prettig goedkoop, eten in dat lokale restaurantje is voordelig en jouw waterfles steeds hervullen scheelt ook geld.
Kinderen vinden het leuk en leren ervan
Ik had het over twee vliegen in één klap, maar wie met kinderen reist slaat er eigenlijk drie. Milieuvriendelijk reizen is namelijk enorm goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is leuk voor de kleintjes, educatief verantwoord en stimuleert de creativiteit. Je brengt samen meer tijd in de natuur door, hebt meer contact met de locals en leert je kinderen belangrijke eigenschappen aan: respect tonen, uit je comfortzone stappen, de angst voor het onbekende verliezen en improviseren.
Ben je overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzamer reizen en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan de artikelen die ik hier eerder over heb geschreven.
Ook thuis kunnen we veel meer doen om milieuvriendelijker te leven. Om die reden ben ik in mijn woonplaats met een project gestart waarbij we off grid in ecologische woonvormen gaan wonen, met een onderlinge deeleconomie en gedeelde voedselvoorzieningen met een voedselbos. Benieuwd? Kijk eens op https://earthship-tinyhouseweert.nl/.
Welke klimaatvriendelijke keuzes ga jij maken als we weer mogen reizen?