Inmiddels zijn we alweer even terug in de bewoonde wereld van wifi, electriciteit, doorspoeltoiletten en supermarkten. De meivakantie van 2019 brachten we door in een off grid, zelfvoorzienend ‘verlaten’ dorp in de Spaanse Pyreneeën. Mán wat een ervaring hebben we gehad in die Spaanse bergen. Sneeuw en warme zon. Geen verwarming, geen licht, geen bereik, geen luxe. Naar moderne maatstaven was er niks, en tegelijkertijd was het alles. Gitaar spelen om de houtkachel, leven van het land, leren hoe je zelf een huis en een wc kunt bouwen 🙂, goede gesprekken, prachtige wandelingen, vanalles plukken in de tuin om te kunnen eten, de dieren verzorgen, leren over geneeskrachtige kruiden en bloemen, buiten naar de wc, ruzie gehad met een paard en een week niet gedoucht. Het was fantastisch.
Earthship & Tiny Houses Project in Weert
Ik kwam in Burgasé terecht omdat ik, samen met vrienden en gelijkgestemden, in mijn woonplaats Weert de initiatiefnemer ben van een super gaaf project: het Earthship & Tiny Houses project.
In Weert realiseren wij een bijzonder, kleinschalig, groen, duurzaam en ecologisch bouwproject voor de aanleg en bouw van een Earthship met 2 eenheden, 3 Tiny Houses, 1 containerwoning en 1 strobalenwoning met gedeelde energie- & groenvoorzieningen. We maken een proeftuin, waarbinnen we experimenteren met verschillende alternatieve woonvormen, gedeelde moestuinen, kweekkassen, energie- en watervoorzieningen en een Tiny voedselbos.
Lees hier meer over de achtergrond van ons project.
Terug naar Burgasé.
Een deel van onze ‘projectgroep’ woont een gedeelte van het jaar in het ‘verlaten’, off grid bergdorpje Burgasé. Dit ecodorp ligt in de Solana-vallei in Noord-Spanje. Tientallen jaren geleden zou in deze vallei een stuwdam worden gebouwd. Alle bewoners in de vallei moesten hun huizen verlaten en aan de voet van de berg gaan wonen. De Middeleeuwse dorpen raakten in verval en de stuwdam kwam er nooit. Tien jaar geleden werd Burgasé ‘bezet’ en werd het dorp opnieuw opgebouwd. Oude huizen werden in ere hersteld, moestuinen en kassen werden aangelegd volgens permacultuur-principes, de kerk werd gestut en langzaamaan groeide Burgasé uit tot een ecodorp, waar de bewoners zelfvoorzienend leven, redelijk geïsoleerd van de moderne samenleving. Voor mij was het verblijf in Burgasé niet alleen inspirerend voor ons Earthship & Tiny Houses project. Het was een ervaring die absoluut life changing was en waar alles op z’n plek viel. Ver weg van mobiel bereik, winkels en wegen kwam ik dichter bij mezelf en werd mijn pad duidelijk.
Welk pad dat concreet is horen jullie nog van me. Voor nu neem ik jullie alvast mee naar Burgasé:
Wat gaaf! Mooi filmpje ook. Het doet me heel erg denken aan Aldeia da Cuada waar ik geweest ben, hoewel dat wel iets meer gerenoveerd is. Bijzonder dat soort plekjes!
Dank je! Ja bijzonder hè, wat mooi dat je ook in zo een dorpje bent geweest!
Heeeeeel erg mooi. Ik hoop dit snel eens met mijn eigen ogen te zien en echt te kunnen “ervaren”.
X
Zou ik meer informatie kunnen krijgen over de ecodorpen, is het mogenlijk om het antwoord per email te krijgen?
Mvg Marcia Dötch
Mooie opnames.
Ik ben op m’n reis naar Santiago de Compostela veel van dit soort dorpjes tegen gekomen.
Dan loop je met de gedachte om alles achter te laten en lekker daar te gaan wonen. Nu ik weer deze beelden zie krijg ik weer dat gevoel!!
Maar ja… De leeftijd he!
Als ik 10 jaar jonger was zou ik de stap wel durven.
Voorlopig blijft het bij genieten van je mooie filmpjes, ga zo door!!
Groetjes rob
Goedendag
Ik ben Jenny Goossens en woon in België.
Mag ik van u weten hoever jullie momenteel met de plannen staan ?
Vriendelijke groeten,
Jenny
Hallo Kelly
Ik ben Max en ben erg geïnteresseerd in het dorpje Burgase.
Hoe en met wie kan ik het best contact opnemen?
Groeten Max