23 tips om goedkoop op vakantie te gaan

Even genieten aan het zwembad

Altijd al willen weten hoe ik al die reizen betaal als single mama zijnde? Ik onthul vandaag mijn geheimen en leer jou hoe je goedkoop op vakantie kunt gaan met je kind.

We zien ze allemaal voorbij komen, de verleidelijke reclames van palmbomen, zee en strand. Verlangend denk je aan het gevoel van zand tussen je tenen, de zon op je huid en je kind dat het grootste plezier heeft met rennen door de branding. Misschien wil je wat meer van de wereld zien en droom je van een bezoek aan bruisende wereldsteden of tempels uit lang vervlogen beschavingen. Als single mama denk je wellicht dat dit buiten jouw bereik ligt.

Het klinkt ook allemaal duur, die tropische oorden, wereldsteden en verre beschavingen. Het tegendeel is echter waar. Het kán duur zijn, maar als je weet hoe je moet zoeken en boeken, kun je enorm veel geld besparen. Onlangs gingen vrienden van me een weekendje naar Parijs en ze betaalden daarvoor meer geld dan ik neertelde voor een week naar Jordanië. Ook een tweeweekse vakantie op de camping in Italië kostte een vriendin van me meer geld dan mij voor drie weken rondreizen door Azië!

Nu hoef je natuurlijk niet zo ver weg te gaan, ook binnen Europa kan het allemaal veel goedkoper.

In mijn vorige blog gaf ik je al 7 voorbereidingstips zodat jij klaar bent om te gaan profiteren van leuke kortingen en de beste travel hacks. Ben jij al voorbereid? Dan geef ik je nu 23 tips zodat jij de volgende keer goedkoop op vakantie kunt, ver weg én dichter bij huis.

  1. Op facebook kun je diverse organisaties volgen die niets anders doen dan de beste vakantiedeals bijhouden. Ze houden alle goedkope vliegtickets, hoteldeals en compleet verzorgde vakanties bij en zodra er een superaanbieding is, posten ze dit op facebook en op hun website uiteraard. Per dag zie je meerdere aanbiedingen voorbij komen die echt absurd goedkoop zijn. Voorbeelden zijn: weflycheap, ticketspy, holidayguru, en vakantiepiraten. De aanbiedingen gelden dan wel voor bepaalde data waarop je net moet kunnen.
  2. Wil je persé naar een bepaalde bestemming, of ben je gebonden aan specifieke data? Stel dan alerts in. Bij diverse reisorganisaties kun je alerts instellen. Je krijgt dan een emailtje wanneer de bestemming waar jij heen wilt extra goedkoop is, of welke aanbiedingen ze hebben voor de data die jij hebt ingesteld. Wel zo handig!
  3. Als je nog geen schoolgaande kinderen hebt en dus niet gebonden bent aan de schoolvakanties, kan ik alleen maar zeggen: ga buiten de schoolvakanties op reis! Dat scheelt enorm veel geld. In de schoolvakantie gaat iedereen weg en reisorganisaties spelen daar handig op in door de prijzen te verdubbelen.
  4. Wat ook kan schelen, is boeken via een ander land. Dat het in Nederland vakantie is, wil niet zeggen dat de Belgen, de Duitsers of de Engelsen ook vakantie hebben. De Belgische variant van een reisorganisatie die ook in Nederland actief is biedt dezelfde reis vaak goedkoper aan gedurende de vakantie. En voor de Belgen: soms is het juist andersom 😉
  5. Ooit eraan gedacht om een cruise te maken? Klinkt heel duur, maar wist je dat bij de meeste cruises de kinderen gratis cruisen?! Op zo een cruiseschip heb je vaak een aantal zwembaden, een speeltuin, animatieteam en allerhande vermaak voor jong en oud. Daarnaast biedt het je de mogelijkheden om meerdere landen in één reis te zien. Ik heb nog nooit gecruised omdat ik er altijd zo een bejaarden-associatie mee had, maar nu ik me wat meer heb ingelezen en weet dat kinderen gratis cruisen, denk ik er toch over na om dit in de mei- of herfstvakantie te gaan doen.
  6. Wat is nu goedkoper, een pakketreis of zelf alles los boeken? Het antwoord daarop is dat de ene keer een pakketreis goedkoper is en de andere keer is het goedkoper om alles los te boeken. Naar Cuba en Jordanië heb ik een pakketreis geboekt (vlucht+hotel) en dat was goedkoper dan de prijs van wat normaal een vliegticket kost. Naar New York, Jeruzalem en onze upcoming Azië reis heb ik alles los geboekt, eerst de vlucht en daarna de hotels. Dat scheelde in het geval van Azië zelfs 1300 euro p.p. Dus: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken.
  7. Het beste moment om een reis te boeken is óf ca. een half jaar van tevoren, óf 6 tot 8 weken van tevoren, óf lastminute. Ik weet niet waarom, maar dit zijn de momenten waarop de prijzen het laagst zijn.
  8. Ga naar een goedkoop land. Wij Nederlanders gaan graag naar Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje. De laatste jaren zijn ook Griekenland en Kroatië erg in trek. Maar wat dacht je van de Balkan-landen, Oost-Europa, het Midden-Oosten of Azië? De reis er naar toe is vaak ietsje duurder (ook niet altijd, maar dat lees je zometeen) dan naar de klassieke vakantielanden maar het verblijf en de kosten voor uitstapjes en eten liggen vele malen lager! Dus op het totaalbedrag kan dit veel schelen.
  9. Ga nooit eten of wat drinken bij een bezienswaardigheid of in de hoofdstraat. Loop een blokje om en eet wat in een zijstraatje. Vooral in de hoofdsteden is dat vaak veel goedkoper.
  10. Wil je een stedentrip maken naar een stad in Europa? Kijk dan niet alleen naar vliegtickets maar ook zeker naar de boot- trein en busaanbiedingen! Met de boot naar Engeland of Schotland kan goedkoper zijn dan vliegen. Met de bus naar Berlijn of met de trein naar Parijs scheelt ook vaak geld.

Vliegen

  1. Ga je met het vliegtuig? Je hoeft niet standaard vanaf Schiphol te vliegen. Vliegen vanaf Schiphol is vaak duurder dan vliegen vanaf Brussel of Düsseldorf. Ik woon zelf in Limburg dus qua afstand maakt het voor mij niet zoveel uit, maar ook als je in het Noorden des lands woont kan het nog goedkoper zijn om naar Brussel te rijden en van daaruit te vliegen. Daarnaast is er een groeiend aantal kleinere vliegvelden zoals Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Maastricht en buiten onze grens vind je bijvoorbeeld Weeze, Keulen, Luik en Charleroi. Vanaf deze vliegvelden vliegen de prijsvechters en dat scheelt bakken met geld. Het overwegen waard dus!
  2. In plaats van standaard een retourvlucht te boeken, is het vaak goedkoper om twee enkeltjes los te boeken waarbij je met maatschappij A heen vliegt en met maatschappij B terug.
  3. Wat ook vaak goedkoper is, is een open jaw ticket. Dat houdt in dat je terug vliegt vanaf of naar een andere bestemming dan je heenvlucht. Zo vliegen wij in de zomervakantie bijvoorbeeld van Brussel naar Bangkok en terug van Ho Chi Minh City naar Brussel. Dat scheelde toch even 230 euro per ticket. Een handige tool hiervoor is google flights. Ook op de website van de vliegmaatschappij zelf kun je ‘meerdere bestemmingen’ aanvinken en dan zoeken.
  4. De wereld van vliegtickets is een echte jungle. Je hebt de airlines zelf die tickets aanbieden, je hebt vergelijkingswebsites die de prijzen van meerdere airlines verglijken die tickets aanbieden en je hebt weer websites die die vergelijkinswebsites weer vergelijken. Snap je het nog? Het ene moment is het goedkoper om te boeken via de airline zelf, het andere moment via een verglijkingswebsite en het andere moment via een vergelijk- de vergelijkingswebsite. Ook hierbij geldt: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken!
  5. Als je gaat vliegen dan kun je via google flights en skyscanner kijken op welke data jouw vliegroute het goedkoopst is. In een tabel zie je per maand of dag wanneer de vlucht het goedkoopst is. Erg handig!
  6. Vlieg je met een lowcost-airline, maak dan geen gebruik van alle aanbiedingen bij je vliegticket. Dat is het verdienmodel van de maatschappij: koffers, autohuur, verzekeringen en hotels aanbieden bij het vliegticket. Vlieg als het kan met alleen handbagage en regel de rest zelf, dan betaal je bijna niks.
  7. Vlieg eens op een dinsdag of een woensdag. Dat is meestal een stuk goedkoper dan andere dagen!
  8. Het schijnt dat de prijzen voor vliegtickets het goedkoopst zijn als je ’s nachts kijkt omdat dan bijna niemand naar tickets zoekt. Ook schijnt het zo te zijn dat je je cookies moet uitzetten of in privé-modus moet surfen en vanaf verschillende ip-adressen moet zoeken om de beste prijs te krijgen. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gemerkt, maar ik hoor dit wel van meerdere reizigers. Je kunt het altijd proberen.
  9. Kijk van tevoren welke airline kinderkorting aanbiedt. De prijsvechters doen dit niet, de betere vliegmaatschappijen wel. Als je op vliegtickets zoekt zie je altijd de prijs voor een volwassene, pas als je doorklikt en de leeftijd invult wordt de kinderkorting berekend. Zo kan het in sommige gevallen toch weer goedkoper zijn om een duurdere airline te vliegen i.p.v. met de lowcost-airline.
  10. Kortingen op vliegreizen, hotels en autohuur krijg je door het sparen van airmiles (gewoon bij je boodschappen) en door mee te doen aan de frequent flyer acties van diverse airlines. Vaak krijg je een aantal miles cadeau door je alleen al in te schrijven. Je moet echt heel vaak vliegen en heel veel miles sparen om een vlucht of overnachting gratis te krijgen, maar kortingen zijn ook leuk toch? Hint: voor iedere beoordeling die je schrijft over een restaurant of hotel op Tripadvisor, krijg je airmiles! Je moet dan wel lid zijn van een frequent flyer programma en dit programma koppelen aan je Tripadvisor-account.

Verblijf

  1. Als je je hotels vaker boekt via dezelfde website dan krijg je ook vaak korting. Zo boekte ik met mijn account van een bekende boekingswebsite hetzelfde hotel voor dezelfde 4 nachten 200 goedkoper dan mijn vriendin!
  2. Nog goedkoper verblijven doe je met Airbnb en Wimdu. Hierbij verhuren particulieren hun huis voor 1 of meerdere dagen aan jou, dit is vele malen goedkoper dan een verblijf in een klassiek hotel.
  3. Ga naar de camping. Tent in de auto en voor een tientje per nacht kun je ergens blijven. Het huren van een stacaravan is vaak duurder, maar dat kan wel weer goedkoper zijn dan een hotel.

 

Waar gaat jouw volgende vakantie naar toe? Laat je reactie hieronder achter, ik ben heel benieuwd!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.